Кардиологът д-р Ивайло Балакиев оглави Трето вътрешно отделение в Горнооряховската болница

0

 

 

Д-р Балакиев е завършил „Медицина“ през 1995 година в МУ- Плевен. През 2010 г. специализира „Вътрешни болести“, а през 2017 г. „Кардиология“ в Плевен. От 2000 г. досега трудовият му опит е преминал като ординатор в Спешна помощ, общопрактикуващ лекар, ординатор в Междуобластния диспансер по онкологични заболявания, а от 2008 до 2018 г. работи в Отделението по кардиология (в интензивен и инвазивен сектор) в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Във великотърновската болница д-р Балакиев е придобил сериозен опит в областта на каридологията. В МБАЛ в Горна Оряховица той започва работа в края на март. Като доброволец участва и в един от екипите, които лекуваха пациенти с коронавирус. От 13 до 20 май лекува двама такива пациенти в Инфекциозно отделение и след отрицателна проба за вируса, изкара 14-дневната карантина вкъщи.

За нас лекарите е важно да продължим да бъдем предпазливи и да подхождаме към всеки пациент като потенциално инфектиран с вируса„, коментира той. Мнението му е, че трябва да продължи спазването на социалната дистанция и да имаме манталитета на „северноевропейци и азиатци“, а не на южните европейски нации, които са по-темпераментни и общуват с повече физически контакт.

Понастоящем, Трето вътрешно отделение, което ръководи д-р Балакиев, е с общо 26 легла, от които 18 кардиологични, останалите са в пулмологичния сектор и за палеативни грижи. Кардиолозите в отделението са четирима. Тук работят и д-р Гинка Маринова, д-р Йорданка Сгурева и младият специализант д-р Атанас Ковачев, „Вътрешни болести“, който специализира „Кардиология“.

От най- честите кардиологични заболявания в отделението са: ритъмно-проводни нарушения и декомпенсация на налична хронична сърдечна недостатъчност. Регистрират се и възпалителни състояния на перикарда след прекарани вирусни инфекции. През април кардиологичните легла са били заети на 80%. Голяма част от пациентите в кардиологичния сектор са в напреднала възраст с множество заболявания, отчита още д-р Балакиев. В пулмологичния сектор в момента е спокойно, тъй като по-малко са пациентите с белодробните заболявания, което е обичайно за този сезон.

При комплицирани сърдечно- съдови случаи, които налагат високотехнологична намеса или оперативни интервенции, пациентите се изпращат за консултаци и и диагностично уточняване в МОБАЛ във Велико Търново или в УМБАЛ- Плевен.

Трайна тенденция според медика е, болните да търсят специализирана помощ в късен етап.

„За 20-годишния ми опит се убеждавам, че специално в това направление медицинското обслужване стана по-качествено и ефективно за пациента. Подобрява се качеството на живот на пациентите със сърдечно- съдови заболявания и тяхната преживяемост. Особено след въвеждането на инвазивната кардиология. Капиталът на всеки един лекар са добре излекуваните пациенти. Имам много колеги, които лекуват със сърце и душа, и са посветени изцяло на нашата благородна професия„, е убеден д-р Балакиев.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *