Спектакълът „Гераците” с премиера във великотърновския театър

0

 

 

Героите на Елин Пелин от повестта „Гераците” ще оживеят на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Преди броени дни започнаха репетициите на спектакъла, който ще предложи класически прочит на това знаково произведение от българската литература. В новото заглавие в афиша на МДТ участва целият драматичен състав на театъра, обясни директорът Васил Вълчев. С „Гераците” екипът на храма на Мелпомена ще изненада своята публика не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо.

За режисьор на постановката е поканена Невена Митева, която е дългогодишен директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов” в Габрово и носител на множество награди за режисура у нас и в чужбина. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.

Ролята на Стария Герак е поверена на актьора Детелин Кандев. В образа на големия син на Йордан Герака – Божан, ще се превъплъти Виктор Терзийски, Божаница ще играе Стефка Златкова, а тяхната дъщеря Йовка – Силвия Шекилова. Като средния брат Петър на сцената ще излезе Милен Иванов, а като Петровица ще видим съпругата на актьора Лиляна Иванова. Най-малкият брат Павел ще бъде Стоян Борисов, а ролята на жена му Елка ще играе Добринка Тосева. Иван Митев ще влезе в образа на Дядо Матей Маргелака, Стефан Методиев ще е Ило, а Георги Димитров – Лазо.

 

„Да се постави на сцена това популярно и обичано от българите заглавие е изключителна отговорност. Ние се отнасяме с огромен респект към текстовете на Елин Пелин. Затова с колегите ще се постараем запазим оригиналното звучене на автора”, сподели гост-режисьорът.

По думите на Невена Митева някои от посланията в повестта на Елин Пелин, като разпадът на семейството, алчността, загубата на човешки ценности, са изключително актуални и днес.

 „Сривът на авторитета на семейството и девалвацията на общочовешките ценности са си отколешни мои теми. В Европа и в целия свят усилено се работи за разпада на семейството. Време е да ударим камбаната и да спрем това. За някои това може да звучи старомодно, но за мен е изключително важна тема, защото в момента, в който загубим респекта към семейството, започваме да губим и себе си”, каза още гост-режисьорът.

 

Премиерата на „Гераците” на сцената на великотърновския театър ще бъде в средата на юли.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *