Търновски журналист разкрива тайните на световния тероризъм в книга

0

 

„Енциклопедия на тероризма” и „Гробовете на мъртвите” са последните книги на Иван Първанов.

 

 

Великотърновски журналист разкрива тайните и разказва историята на световния тероризъм. Книгата „Енциклопедия на тероризма“ е първия в България проект за синтезирано представяне на терористичните оранизации от древността до наши дни.

В статиите има информация за създаването на гупировките техните лидери целите, които си поставят, извършените терористични актове и нанесените от тях поражения. Направен е опит да бъдат аналирани и факторите,довели до създаването на тези групи.

Терористичните организации са разделени на 3 типа: с комунистическа идеология, леви (Червена армия Червените бригади, Сендеро Луминосо), с дясна профашистка ориентация (Сивите Вълци, Такуара, Ордине Нуово), националистически (ИРА, ЕТА, Дашнакцутюн, Черният септември, Народен фронт за освобождение на Палестина) и ислямистки (Хизбулла, Ал Кайда, Лашкар е Тайба, Ислямски джихад, Мюсюлманско братство, Боко Харам). Общо в книгата са представени 80 терористични групировки, разпръснати по целия свят нанесли опустошителни унищожения и смърт на невинни жертви само заради тяхната етническа, религиозна или политическа различност.

„Четивото представлява интерес за всеки изкушен в тематиката на тероризма, независимо от неговата предварителна осведоменост, тъй като е написано на разбираем и достъпен език, наред с обрисовката на отделните терористични организации като идеология, лидери и акции с опит за анализ на техните действия. Подобна книга има всички шансове да достигне до максимална читателска аудитория, тъй като описанието и развитието на световния тероризъм са поднесени убедително и се основават набогат фактологичен материал” пише в предговора консултантът доц. д-р Алексей Петров, преподавател по антитероризъм и бивш агент на ДАНС.

 

Само преди броени дни на книжния пазар излезе и последната книга на Иван Първанов със заглавие „Градовете на мътвите”. Темата на книгата е изключително любопитна и също е единственото досега по рода си четиво и изследване в България. Книгата представлява разглеждане на погребалните практики и традиции на народите по света от древността до наши дни и едно своеобразно „пътешествие” из 150 от най-големите световни гробища, в които почиват тленните останки на най-известните световни личности: политици, банкери, учени, писатели, поети, музиканти, актьори. Специална глава е посветена на българските робищни паркове и на тяхното състояние, което, уви, е доста различно от това на гробищата по света. Статиите за отделните гробища са поднесени увлекателно, като е акцентирано върху погребаните в тях известни личности и разказите, свързани с интересни случки от погребалния фолклор. авторът признава, че „пътуването” из световните траурни паркове е било доста голямо предизвикателство.

„Имаше моменти, при това доста, когато бях не просто изненадан, а истински шокиран от информацията, до която достигах  изследването. И това се отнасяше най-вече до погребалните обичаи сред някои азиатски и африкански племена и народи. Няма да разкривам много информация, за да не загубя интереса на бъдещите читатели. Ще споделя само за една такава традиция от Югоизточна Азия където няколко дни след погребението покойникът се изважда устройства се пиршества по време на което неговите близки танцуват със започаото да се разлага тяло. Ядат, пият и се веселят. След това го връщат обратно в гроба и се смята, че така душата му вече е намерила своя вечен покой. Звучи доста неприятно” ,споделя авторът.

 

Много от световните гробища всъщност са доста далеч от нашите представи за място на скръб и печал. В датското гробище „Асистънс” през уикенда семействата отиват на излет правят си пикници и плажни бани, а децата си играят между гробовете. В много от гробищата в Южна и Латинска Америка пък монументалните и богато украсени гробници са истински  произведения на изкуството.

 

„Прави впечатление, че нашите православни гробища като че ли са най-консервативни и „най-скучни”, споделя още авторът.

Иван Първанов е журналист и писател документалист. Автор е на девет книги на интересни и провокативни теми: „Българските паметници” „Свещения джихад” „Кремъл власт и смърт” „Мавзолеи, гробници и мумии”, „Любовниците на властта”, „Децата на диктаторите”, „Атентатите на ХХ век”, всички с клеймото на издателство „Милениум”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *