Първокласниците в община Велико Търново ще се приемат по нова наредба

0

 

 

Приемането на първокласниците ще става чрез централизирано електронно класиране по определени критерии. Местната администрация ще изготвя списък на децата с включен постоянен/настоящ адрес и в срок до 31 януари на съответната година ще го предоставя на училищните директори. За всяко училище ще се прави индивидуален списък с водещ критерий близостта на учебното заведение до адреса на детето.

Родителите/настойниците на детето имат право да посочат до 9 желани училища в заявлението което ще се подава онлайн , а всяко дете може да бъде класирано /по точкова система/ само в едно училище, като се взема най-по-благоприятния адрес – постоянен или настоящ. При кандидати с равен брой точки, надвишаващи броя на свободните места в училището, класирането се извършва на случаен принцип. Ако кандидат-първокласникът не е класиран на първо участие, той участва със същия входящ номер в следващи класирания. Близнаците участват в класирането с един входящ номер и едно заявление.

Според критериите, предложени в наредбата – най-много точки – 600 поучават деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният им адрес не е променян в последните над 3 години. Втората група с 400 точки са деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но адресът е променен в периода от последните от 1 до 3 години.

Трета група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, но той е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението. Тук точките са 200. 10 са точките за четвърта група, а имено- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището, за което кандидатстват.

Има и допълнителни критерии. 20 точки получават деца, които имат над 50% процента трайни увреждания.  Дете с един, или двама починали родители. 15 точки получават кандидат-първокласниците, в чието семейство има други деца над 12-сет годишна възраст, обучаващи се в същото училище. Деца, завършили подготвителна група в избраното училище, получават също 15 точки, а по 10 – дете от семейство с повече от  две деца. Също по 10 точки получават деца със специални образователни потребности, деца от социални заведения и деца, чиито братя и сестри са отпаднали от училище.  

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *