Абитуриентските балове са потвърдени – царското изпращане на зрелостниците ще е пред Царевец

0

Абитуриентското изпращане и баловете са потвърдени – те ще състоят на 26, 27 и 28 юни, както бе първоначално предвидено. Това става възможно според актуалните противоепидемични мерки, въведени със Заповед РД-01-337 на Министъра на здравеопазването, с която се отменя първоначалната забрана за баловете.

По-рано днес кметът на Велико Търново Даниел Панов обсъди заедно с дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ и с директорите на училищата организацията на атрактивното събитие. Дефилето ще бъде на Царевец и ще е съчетано с атрактивна историческа възстановка. Младите хора ще бъдат посрещани от царското семейство и най-близките до владетеля боляри. Общо 783 зрелостници от Велико Търново ще преминат по червения килим, който ще бъде разположен от площад „Цар Асен I”до Първата порта на Царевец върху настилка от тартан. Пред Пирамидата на Независимостта ще бъдат връчени грамотите на отличниците и наградата за ученик на годината.

Във всеки от дните абитуриентите ще бъдат разделени на два потока – първи от 17,30 ч. и втори – от 19,30 ч. Движението на автомобилите ще се регулира чрез двоен филтър – пред Централна поща и пред Велчова завера. До музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат пропускани само автомобилите, с които се придвижват зрелостниците.

Баловете в заведенията и ресторантите следва да бъдат организирани според действащите мерки за този тип обекти.

За придвижването за родителите и близките и за да не бъде задръстен Старият град от автомобили, Община Велико Търново ще осигури специална автобусна линия. Тя ще се движи в следобедните часове във всеки от трите дни по маршрут от Централна поща до паметник „Велчова завера”. Графикът ще бъде публикуван допълнително.

Тъй като епидемията все още не е отминала, Община Велико Търново и кметът Даниел Панов апелират великотърновци към разум и съобразяване с правилото за дистанция. „Нека на Царевец бъдат само най-близките на абитуриентите. Всички разчитаме на съвестта и целомъдрието на вас, великотърновци – нека да бъдем разумни, да не се струпваме и най-вече – да направим празника на порасналите деца на Старата столица наистина незабравим“, коментира Даниел Панов. Дефилетата ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук страницата на кмета.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *