Зачестяват случаите на домашно насилие

 

Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри дискусия във връзка със зачестилите случаи на домашно насилие и престъпления от омраза по време на извънредната обстановка.

Областна администрация – Велико Търново бе домакин на събитието, което е от изключителна важност в този труден за всички момент.  Коронавирусът предизвика криза, която засяга всички сфери на живота. Инициативата е съвместна с Център Амалипе да организираме тази среща между институциите във връзка със зачестилите случаи на домашно насилие и престъпления от омраза по време на извънредното положение и пандемията. Положението на жертвите на домашно насилие се утежнява, поради социалното дистанциране и изолирането по време на периодите на принудителна изолация в домашни условия. Всички отговорни институции трябва да обединят сили и да бъдат насърчавани да предприемат специални мерки за подкрепа и защита на жертвите на домашно насилие. От 1 юли  във Велико Търново  ще заработи кризисният център „Търновград“, който е първият по рода си в региона. В центъра закрила ще получават хора от десетте общини в областта – жертви на домашно насилие„, каза при откриването на срещата областният управител.

На срещата бе обсъдено отражението на пандемията от върху засилването на случаите на домашно насилие в уязвими общности. Теодора Крумова от център Амалипе сподели, че през последните седмици са зачестили сигналите за домашно насилие.Дистанционно в срещата се включи и представител на Европейския съд по правата на човека, който говори за международния аспект на проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!