ВТУ е първият университет, който подписва договори с две асоциирани училища

0

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” е първото висше учебно заведение в България, което подписва договор с  две асоциирани училища. Споразумението за  партньорство и сътрудничество е със СУ „Емилиян Станев” във Велико Търново и Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” в град Ловеч. Предстои договорът да бъде одобрен от министъра на образованието.

Параметрите на спогодбата представиха заместник-ректорите на ВТУ доц. Димитър Симеонов и проф. Милко Палангурски, деканът на Филологическия факултет проф. д-р Ценка Иванова и директорите на двете училища Кина Котларска и Радослав Хитов.

Договорът е възможен след промените в Закона за висшето образование, които развързаха ръцете на висшите училища да работят в няколко вектора на интеграция. Първият е международният, вторият е връзката със съседни университети и третата връзка е със средните училища, обясни доц. Симеонов.

С Наредба, приета през 2016 година, е разписано, че  резултатите от обучението по конкретни, задължителни и избираеми модули се признават като натрупани кредити от университета при условия на висшето училище. С промените в Закона за предучилищното и училищно образование и в Закона за висшето образование, ВТУ с неговите над 5000 студенти може да има две асоциирани училища.

С нормативните промени старши и главни учители от средните училища ще могат да преподават в университетите и да участват в провеждането на държавните изпити. Преподаватели от университети пък ще обучават ученици с хорариум до една трета от часовете. Това  е  революция в образованието, посочи проф. Палангурски, който обясни че досега тази дейност се е осъществявала на принципа на съвместни договори и програми. Сега е законова възможност и това от една страна ни дава шанс за срещи с бъдещите кандидат-студенти, а от друга за повишаване на квалификацията на колегите по самите училища, подчерта проф. Палангурски.

От учебната 2020/2021 г. се променя обучението на 11 и 12 клас в профилираните гимназии. Всяко  от двете асоциирани училища ще избере модул, по който ще бъде изготвена програма и учебен план, съвместно от учителите и университетските преподаватели. Изготвянето на тези програми е трудна дейност и помощта на университета в тази насока ще бъде навременна и полезна,  посочиха двамата училищни директори.

От една страна ВТУ ще ни помогне при разработването на новите профилирани програми, а от друга страна после, когато нашите ученици завършат и продължат обучението си във ВТУ, тези дисциплини ще им бъдат признати със съответния брой кредити и те няма да полагат изпити по тях, посочи Кина Котларска. Плюс е и това, че 10 на сто от специалностите в университета ще бъдат запазени за учениците от двете гимназии.

СУ „Емилиян Станев” предлага обучение по три профила – музика, изобразително изкуство , софтуерни и хардуерни науки и по професията графичен дизайн. История, български език, информационни технологии  и чужди езици са профилите в Езикова гимназия – Ловеч. По тях двете училища ще си сътрудничат със съответните факултети във ВТУ.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *