Въвеждат предмет „Родинознание“ от следващата учебна година по инициатива на ВМРО

0

Предмет „Родинознание” ще бъде въведен от Министерството на образованието  в I и II клас в началния курс на обучение. Дисциплината ще замести настоящата „Околен свят“ .

Тази промяна на образователното министерство е в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, който определя една от целите на образованието „съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност“ (чл. 5, ал. 1, т. 2), посочват от партия ВМРО, които са инициатори на промяната.

Това е и част от Програмата за управление на правителството, в която в цел 97 е посочено изрично: „Повече родолюбие в училище.

Отново в този контекст в мярка 349 е залегнало и разработването и утвърждаването на учебни планове и програми, чието съдържание гарантира познаване на българската история и достиженията на българската култура, както и приноса на предците ни към цивилизацията.

Предметът, който е заменен с „Родинознание“, се наричаше „Околен свят“ –  неясно и трудно обяснимо за децата название. Кой свят? Материален, духовен или виртуален, питат още воеводите. В сравнение с това „Родинознание“ е ясно – знание за нашата Родина България.

Припомняме, че патриотичното образование е основна част от програмата на ВМРО, в този смисъл и на „Обединени патриоти“. Любовта към родината и опазването на нашата национална цялост и идентичност е изконна ценност за Организацията в продължение на вече 127 години (от основаването на ВМРО).

Преди повече от две години по инициатива на заместник-председателя на Комисията по образование в парламента и заместник-председател на ВМРО доц. д-р. Милен Михов беше свикана и нарочна комисия в МОН, която прегледа учебниците за порочни упражнения и факти с пошло съдържание като примери, които бяха въведени в годините назад в различни помагала и учебни пособия по различни предмети. Те даваха съвсем друга представа за родната реалност, история и култура и по своята същност подменяха народопсихологията и историята, залегнали в корените на българщината.

Въвеждането на предмет „Родинознание“ е стъпка напред към обучението на децата ни в родолюбие и патриотизъм.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *