На Еньовден великотърновци и гости на града минаха под венец от 77 билки (снимки, видео)

0

Велико Търново спази древната традиция – старинен обичай за здраве оживя навръх големия летен празник – Еньовден, на Самоводската чаршия.

Както повеляват заветите на предците ни, 77 и половина лечебни билки бяха сплетени в голям Еньовски венец и опушени с жарава. Малки и големи минаха за здраве през венеца, а за доброто настроение бе организирана и хоротека.

Билките бяха набрани рано тази сутрин от доброволци по време на поход сред природата край старопрестолния град.

Празникът на Чаршията, организиран от Общинската агенция по туризъм „Царевград  Търнов“, бе напълно съобразен с действащите противоепидемични мерки за културни прояви на открито. За посетителите бяха осигурени както дезинфектант, така и защитни маски. Предварително бяха нагласени и малки букети, за да може всеки да си вземе билки, без да опива с ръце венеца.

„На днешния ден православната църква почита рождението на св. Йоан Кръстител.
Пожелавам на всички великотърновци да бъдат здрави, а домовете им да са изпълнени със светлина и топлина“, коментира в социалните мрежи кметът Даниел Панов.

Обичаите, които се изпълняват на Еньовден са запазили древния култ към Слънцето. Според народните вярвания това е най-дългият ден от годината, в който слънцето се разкрива в цялата си сила, след което бавно започва да умира. Точно това е и причината основните обичаи да се изпълняват преди изгрев слънце и особено събирането на билки, които са най-лековити в нощта срещу Еньовден. Лечебните треви се берат от жени, знахарки, баячки и млади моми и трябва да наброяват 77 и половина. 77-те лекуват определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест.

Вярва се, че цветята, билките и тревите, събрани на Еньовден, притежават не само лечебна, но и магическа сила.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *