Нова фирма поема сметосъбирането във Велико Търново

0

 

Нов договор за разделното сметосъбиране ще подпише търновското кметство. Това съобщи кметът инж. Даниел Панов в отговор на питането на общинската съветничка от Демократична Блгария Елена Чамуркова по повод нередовното почистване на съдовете за хартия, пластмасови отпадъци и стъкло в най-големия квартал на Велико Търново. Въпросите й бяха за контрола на кметството, дали са налагани санкции и в какъв размер на фирмата, отговорна за разделното сметосъбиране.

Кметът припомни, че системата за разделно сметосъбиране действа от 2006 г. Общият брой точки с цветни контейнери е 156, като 119 точки са в самия град.  Досегашният договор бе с фирма „Екопак”, а  сметосъбирането ставаше по график – сините и жълтите контейнери се изпразват два пъти в месеца, а зелените – по веднъж на всеки три месеца. От март тази година, по настояване на общинската администрация, сините и жълтите контейнери се обслужват по четири пъти месечно. Установените пропуски от страна на фирмата при сметосъбирането, се дължат на  проблеми със специализираната техника.

„Тъй като в договора няма предвидени парични санкции при неспазване на клаузите, община Велико Търново е предприела действия по прекратяване на договора и установяване на партньорство с друго юридическо лице.” – съобщи още търновският кмет. Той увери, че за миналата година администрацията е претендирала пред фирмата искания за поставяне на съдове във входове на санираните блокове и във входове, които се заключват. Освен това новата фирма  ще прави обучение по разделното събиране на отпадъци на децата в детските градини.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *