Цар и царица посрещнаха първите абитуриенти на Царевец

0

„Виждате ли белокаменните палати, златокуполните църкви, чувате ли звъна на оръжията, празничния звън на камбаните? Това е моят Търновград, познал възхода и паденията, борби и предателства, граден и събарян, той още издига глава. Той е духът в сърцето на България! И вие като него ще имате своите възходи и падения, ще имате борби, ще срещнете приятелства и предателства. Каквото и да ви се случи в живота, носете България и Търновград в сърцето си. Тогава ничие вероломство няма да ви съкруши, никога няма да паднете на колене. Където и да сте почитайте близките си, търсете свободата и не я предавайте. Работете здраво, почитайте Бога наш и всичко това предайте на чадата си. Така Родината и Търновград ще ги има вечно!”

С тези думи царят, царицата и най-верните им боляри посрещнаха първите великотърновски абитуриенти  в Царевец, главната крепост на Търновград – столицата на Втората българска държава .

Тази вечер първи в 17,30 по червения килим, разположен от площад „Цар Асен I”до Първата порта на Царевец, преминаха възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Красивите млади хора стоически се справиха с изпитанията на неравната настилка и въпреки парещите лъчи на слънцето, се потопиха в тържествената обстановка.

Идеята за новия формат на изпращането на абитуриентите е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, който посрещна младежите и техните преподаватели още на входа на крепостта.

На специално отредено място под царския дворец абитуриентите бяха приветствани от заместник-кмета проф. Георги Камарашев и от директорката на училището Татяна Данчева. Проф. Камарашев връчи и лентата „Отличник“ на най-успешните зрелостници.  Всички младежи получиха подарък – специални  послания във вид на свитък, от кмета Даниел Панов.

Общо 783 зрелостници от Велико Търново ще преминат през трите празнични вечери по червения клими пред крепостта.

Създадена е специална организация за спокойното протичане на събитието и за ограничаване на струпването на много хора на едно място. Във всеки от дните абитуриентите са разделени на два потока – първи от 17,30 ч. и втори – от 19,30 ч. Движението на автомобилите се регулира чрез пунктове пред Централна поща и пред Велчова завера. До музей „Възраждане и Учредително събрание“ са  пропускани само автомобилите, с които се придвижват абитуриентите.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *