С празнична литургия и тържествена сесия Павликени чества своя празник

0

 

 

Д-р Васил Драганов е новият почетен гражданин (посмъртно)

 

Със света литургия и тържествена сесия в Павликени започна празничният ден по случай 77 години от обявяването за град.

В храма „Рождество на Пресветая Богородица“ кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Христо Кавалски и заместник-кметовете инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова запалиха свещи за благоденствие на античния и вечен град. Те поднесоха и цветя пред монумента на Св. Петър и Павел – закрилниците на град Павликени.

Д-р Васил Драганов е новият почетен гражданин на Павликени. Той получава званието посмъртно. Решението приеха членовете на Общинския съвет по време на Тържествена сесия, на която специален гост беше заместник областният управител Ивета Кабакчиева.

„За първи път преди 77 години нашите предци се поздравяват с титлата гражданин на град Павликени. От тогава до ден днешен датата 29 юни е празник за нашият град. Павликени получава този законов статут през 1943 г. и оттогава всеки ден се развива и го защитава с усилията на много талантливи, почтени и мъдри хора“, каза в официалното си слово председателят Христо Кавалски. „Всяка година с единодушие отличаваме изявените наши съграждани, допринесли за благото и славата на Павликени. И днес изразяваме нашето признание към една светла личност от нашия град!“, подчерта Кавалски.

Д-р Васил  Драганов е роден на 09 юни 1953 г. в Павликени в семейството на Иван и Снежинка Драганови. През 1974 г. е приет да учи медицина в МИ – Плевен. В Института среща своята съпруга  Валя Христова.

От 1986г. д-р Васил Драганов започва работа в МБАЛ-Павликени (тогава Общинска болница Павликени). До последния ден от своя живот той е отдаден на работата си във вътрешно и интензивно отделение. Изключителен специалист в образната и функционална диагностика.

От създаването през 2000 г. работи и в МЦ „Медиана“ като специалист вътрешни болести.

Неуморно  и всеотдайно д-р Драганов  денонощно полагаше грижи за своите пациенти. Спасяваше животи, даваше сили на пациентите да  преборват болестта, точно когато тя изглеждаше непобедима, вдъхваше силата, от която са имали нужда да продължат. Със своята отдаденост д-р Драганов заслужи почит, уважение и признателност не само на лекарската колегия, но и от обществеността и пациентите. „Това е човекът, който даваше топлината и грижата, необходими за подобряването на целия процес на лечение. Грижата за здравето и живота на своите пациенти д-р Драганов правеше с огромно желание и любов, затова ще остане един от  най-уважаваните лекари в Павликени, оставил отпечатък в спомените на поколения павликенци“, мотивира предложението си кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Пред сградата на Община Павликени се състоя официална церемония по вдигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Павликени.

В официалното си слово кметът инж. Манолов посочи, че празникът тази година идва в особено време. „Това време показа отново силния дух на града ни, зареден от поколения павликенчани със силата да се борят за идеите и мечтите си и да не спират, докато не ги постигнат. Да се справят в трудните времена. И да мислят за себе си като общност от хора със споделени цели. Дори и пред лицето на глобална пандемия“, каза градоначалникът.

Празничният ден продължава с тържествена церемония по връчване на плакета за почетен гражданин от 20:30 ч. в Летен театър „Никола Гюзелев“. Там кметът на община Павликени ще се обърне със слово към гражданите. Церемонията ще завърши с концерта на Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Входът за събитието е свободен.

Община Павликени призовава гражданите, които желаят да вземат участие и да бъдат публика на празничните прояви, да спазват всички мерки за безопасност.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *