Петровден е! Днес е празник на градовете Лясковец и Павликени

0

Днес е Петровден, православната църква чества първовърховните апостоли Петър и Павел. Те са наречени още “стълбове на православната вяра”. Най-важните обстоятелства от живота на двамата апостоли са описани в книгата “Деяния на апостолите” (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията.

Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е един от най-почитаните летни празници в традициите на българския народ. Според схващанията на хората, на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове и ябълки-петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. На този ден приключва Петровият пост. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли “петровско пиле”. Празникът в чест на светците Петър и Павел е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевица и град.

Имен ден празнуват носещите имена: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен.

Днес е празникът на градовете Лясковец и Павликени.

 

 

д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец:

„Не с пищни тържества, а с родолюбие в сърцата

ще отбележим празника на нашия град!“

Уважаеми жители на град Лясковец,

Днес е 29 юни – Ден на апостолите Петър и Павел, бдящи от векове над нашия град.  Дата, неразривно свързана със символа на християнската вяра и сила – манастирът ни, и дата скъпа за всеки един, чиято съдба е свързана с Лясковец.

Днес манастирските камбани отново ще бият празнично! Но празникът на родния ни град е доста по-различен.

Няма да усетим силната емоция, приповдигнатото настроение, гордостта пред гости и приятели, дошли да споделят с нас празника. Площадът днес ще е пуст, не ще можем да се съберем за традиционното веселие, да извием българското хоро и да заявим успехите си пред всички наши гости и приятели. Но в условията, в които се наложи да посрещнем Деня на Лясковец, когато все още трябва да живеем разумно и дисциплинирано, за мен е важно да кажа, че съм горда с вас. 

Гордея се, че бяхте отговорни в най-трудните ви дни, че с разбиране посрещнахте всички тежки моменти и несгоди. Най-важното от всичко сега е, не многолюдната среща на площада, не празнуването и танците, а това, да бъдем добри и разумни, достойни потомци на героите, чийто 220 имена блестят изписани на Паметника на загиналите.

Днес, не с пищни тържества, а с родолюбие в сърцата и с мисли за признателност и чест, ще отдадем дължимото уважение на всички онези, които работиха за прогреса на Лясковец през 140-годишната му история като град.

В деня на апостолите Петър и Павел, искам да благодаря на всички за приноса в развитието на нашия любим град и да пожелая здраве, дръзновение, силна воля, толерантност и много успехи, а на младото поколение, освен здраве, пожелавам с обич и грижа да строи и да надгражда Лясковец и след нас.

Нека продължим да бъдем достойни синове и дъщери на тези, които са положили тук първия камък и са създали този град, завещали са ни поминък и традиции, които да пазим и да почитаме! 

Да бъдат благословени дните на всички, които са свързани с родния ни Лясковец – жители и гости, съмишленици и партньори! 

Да бъде и да пребъде! 

Честит и благоденстващ да е винаги градът ни! 

Честит празник, скъпи лясковчани!

 

 

Инж. Емануил Манолов, кмет на община Павликени:

„Благодаря на всички, които

работят за каузата Павликени”

Уважаеми съграждани,

Скъпи приятели и гости на Павликени,

Нашият обичан град навършва 77 години в едно особено време. То показа отново силния дух на града ни, зареден от поколения павликенчани със силата да се борят за идеите и мечтите си и да не спират, докато не ги постигнат. Да се справят в трудните времена. И да мислят за себе си като общност от хора със споделени цели.

Благодаря на всички, които през годината работиха упорито за доброто на нашия античен и вечен град; които бяха неуморни или се лишаваха от времето с близките си, които пренебрегнаха собствените си интереси, за да допринесат за една велика кауза, наречена Павликени!

Ипокредит в текста на новината

Желая много здраве и щастие на Вас и вашите близки! Нека в домовете ви винаги да има любов и разбирателство! Нека да се отнасяме с уважение към своя град и към нашите съграждани! И нека направим така, че всяко наше действие да води до заветната цел:

Да пребъде Павликени!

Честит празник!

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *