По стар обичай откриха жътвата край Сухиндол

0

 

 

По стар български обичай беше открита жътвата в община Сухиндол. Той беше пресъздаден от Групата за автентичен фолклор към читалище „Трезвеност 1870“. Празникът се организира от земеделското стопанство на ЕТ „Боянов и Боянов- Борислав Боянов“ и „Боянов Агро“ ЕООД. Гости на събитието бяха кметът инж. Пламен Чернев, председателят на Общинския съвет Борислав Вълев и зам.-кметът Петьо Русев.

Ритуалът „Зажънване“ започна по същия начин, както преди 100 години българите са прибирали реколтата от нивите. Със сърпове и паламарки, облечени в традиционни носии, мъжете и жените започнаха да жънат златните класове. Единственото спасение от лятната жега в миналото са били песните, дългите разговори и народните танци. Затова от Групата за автентичен фолклор пресъздадоха надпяване с жътварски песни и тематични танци от дългите жътви преди повече от век.

Както традицията повелява първият и най-голям житен сноп беше даден на стопанина на нивата, който пък от своя страна го дари с пара и пожелание класовете да бъдат пълни, а работата лека.

Жътвата в Сухиндол беше осветена с водосвет за берекет и плодородие, а нивите и техниката бяха поръсени със светена вода. Разчупена беше и златната бита, а всички присъстващи опитаха домашно приготвена баница.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *