С впечатляващия балет „Дон Кихот“ стартира фестивалът „Сцена на вековете“ 2020

0

 

 

С впечатляваща постановка на балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус, продукция на Държавна опера – Стара Загора, на 18 юли официално ще бъде открит Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2020 във Велико Търново. Спектакълът, отличен с престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Cantus Firmus „Кристална лира“, ще бъде представен от 21,00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец.

Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц. В постановката на Старозагорската опера Аршак Галумян – премиер солист на „Щатсбалет“-Берлин, внася хореографска свежест и оригинален режисьорски прочит, като обогатява визуалното възприятие с много театрални, дори кинематографични изразни средства.

Специално за фестивала е подготвена цялостна сценография за сцената на Царевец – крепостта ще бъде преобразена в цветовете на Испания. Художник на декора и великолепните костюми е италианецът Салваторе Русо.

В спектакъла на балета „Дон Кихот“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младия състав под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

На 18 юли в ролите на Китри и Базил публиката ще види примабалерината и носителка на „Кристална лира“ Анелия Димитрова и очарователния солист Фиорди Лоха от Албания. Александър Желев ще бъде в ролята на Дон Кихот, а Калин Любенов ще дебютира в ролята на Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фредерико Пинто /Еспада/, Мартина Префетто /Мерседес/, Клара Пла Ферер /Повелителка на дриадите/, Тсао Ю Чен/Амур/, Ромина Славова /циганка/, Франческо Бориело /циганин/, Паскуале Казели и Сторм Норис /солисти фламенко/, Станко Танев /Гамаш/, Зорница Петрова и Елени Марку /двойка приятелки/, Паскуале Казели и Ивайло Янев /двойка приятели/ и др.

„Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е ще под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Големият културен форум е носител на престижния лейбъл  „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019-2020 и за поредна година е част от платформата на Европейската фестивална асоциация.

След „Дон Кихот“, на 31 юли на Царевец ще е премиерата на открито на най-новото заглавие от репертоара на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново, оперетата „Прилепът“ от Йохан Щраус.

Непосредствено след премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на старозагорска сцена, съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико-Каляри (Италия) ще бъде представена на 14 август и във Велико Търново.

На 21 август на откритата сцена на Царевец ще излязат Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Ще прозвучат „Годишните времена“ – на Антонио Вивалди и Астор Пиацола.

Финалът на сезона ще е на 26 август с комичната опера „Хубавата Елена“ на Театрално-музикален продуцентски център – Варна.

Специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще е аудио-визуалното шоу „Цареград Търнов – звук и светлина“.

При представленията ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки. Билети за всички заглавия от „Сцена на вековете“ 2020 ще се предлагат в мрежата на www.eventim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“   № 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *