37 близки на абитуриента, заразен с коронавирус, са под карантина, тестват 125 контактни лица

125 лица са най-близките, които са контактували със заразения с коронавирус абитуриент от Американски колеж „Аркус”, на всички тях се правят PCR тестове.

37 човека са  поставени под карантина- 11 учители на  „АК – АРКУС“ и 7 ученици, близки контактни на заболялото лице, както и 19 души персонал на двете заведения, в които се е провело празненството.

Очаква се до довечера да излязат резултатите от първите три проби на контактните лица. Поетапно това ще стане и с останалите. Това съобщи днес на извънреден брифинг директорката на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева. Тя обобщи ситуацията заедно с областния управител проф. Любомира Попова и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

Най-близките, контактували с младежа от град Бяла, са били издирени и с тях са проведени лични разговори. В момента момчето е хоспитализирано в болница в Русе, то е усетило първите симптоми на заболяването на 28 юни и веднага е потърсило лекарска помощ, уточни д-р Недева. Предполага се, че се е заразило 7 -10 дена преди това.  Проучването по издирване на контактните лица продължава, тъй като с част от абитурентите не е било възможно осъществяване на телефонна връзка.

Към момента 10 лица с респираторни прояви са насочени за консултация и за вземане на проби (тест PCR);

От екипи на РЗИ – Велико Търново е започнало поетапно изследване с тест PCR на установените контактни лица от първи ред.

Абитуриентите от „Аркус” са от пет области – Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.

Празничната вечеря на абитуриентите от ЧПГ „АК – АРКУС“  и СУ „Ем. Станев“ – Велико Търново се е състояла на 27.06.2020 г. в ресторант „RAYA GARDEN“, след което те продължили да празнуват в „Пайнер Премиум Денс Център“ – Велико Търново. На 30.06.2020 г. от екипи на РЗИ – Велико Търново и РУ на МВР – Велико Търново са извършени проверки в двете заведения по спазване на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки . Не са установени нарушения. С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителите на ресторанта и клуба са издадени предписания от РЗИ  за въвеждане от 30.06.2020 г. на  карантина за 48 часа, включваща почистване и двукратна дезинфекция на всички повърхности и помещения

Няма място за излишна паника, институциите работят в синхрон, увери проф. Любомира Попова. Тя призова за спазване на противоепидемичните мерки от всички.

На въпрос дали ще има наказани за  създалата се ситуация и опасността от масово заразяване заради провеждането на баловете, д-р Недева посочи, че това ще стане само, ако се докаже, че някой е нарушил разпорежданията и неспазването на дистанция.

Засега кметът на Велико Търново Даниел Панов няма да бъде поставен под карантина. Както стана ясно, синът на кмета е от близкото обкръжение на заразеното момче и е бил на една маса с него в заведението вечерта на бала. Ако синът на кмета даде положителен резултат от теста, тогава ще се пристъпи към карантиниране на Панов, посочи д-р Недева.

РЗИ – Велико Търново преценява, че няма непосредствен риск за учителите и учениците от СУ „Емилиян Станев“, провели бала си съвместно с колежа на 27.06.20. Затова те няма да бъдат карантинирани. Учителите, участвали в празника, са вече в отпуск. Призовавам всички зрелостници да се самоизолират и в случай на евентуални грипоподобни симтоми да се свържат веднага с личния си лекар, призова днес директорката на училището  Кина Котларска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!