IV-то издание на шахматен фестивал „Търновско царство” се радва на общо 120 участници от цяла България и чужбина

0

 

 

От 26-ти до 28-ми юни в хотел „Премиер”, гр. Велико Търново се проведоха пет различни състезания. Имаше „А”, „В” и „С” турнири, където участниците се разпределиха по възрасти, а контролата за игра бе 30 минути + 30 секунди на ход. Това даваше достатъчно време на участниците, за да изиграят качествени партии. В допълнение се проведе открит блиц турнир и конкурс по решаване на шахматни задачи. Общият брой на участниците в мероприятията бе над 120. Наградният фонд на турнира бе в размер на няколко хиляди лева, а за децата имаше 16 купи, 48 медала, десетки предметни награди, ваучери за безплатни тренировки и лакомства, осигурени от генералните спонсори на Фестивала в лицето на „Боровец – вафли и бисквити”.

Победител в открития „А” турнир стана международният майстор и професионалист от София Сашо Николов. Второто място зае шахматистът от Бургас Цветомир Ангелов, а третото място завоюва младата надежда на шабленския шахмат Явор Николов. Първа награда в категорията на рейтинг до 1900 взе Георги Галунов.

В „В” турнира за деца от 12 и 14 години първото място бе разделено от Григорий Смирнов (Варна) и Васил Кондов (Сливен). Представителят от северното ни черноморско крайбрежие обаче бе победил в личната среща, което му отреди шампионската титла в генералния турнир и купата до 14 години. Третото място в големия турнир и в същата възрастова група бе за плевенската талантлива шахматистка Нора Рашева. При големите момичета купата заслужи Стефани Чучукова, а при 12-годишните купата вдигна Мила Баклова от София. В групата на 12-годишните момчета борбата бе много оспорвана, но в крайна сметка със злато се окичи гордостта на радневския шахмат Божидар Тилев. Среброто отиде в ръцете на представителя на домакините от ШК „Асеневци” Мартин Кънчев, който показа изключително качествена игра по време на целия фестивал. Третото място отиде в Плевен при Теодор Цветанов.

В група „С” – турнира на най-малките, столичанинът Александър Атанасов зае еднолично първото място в генералното класиране, както и в своята възрастова група до 10 години. Последва го неговият съгражданин Емил Узунов, а с бронз се окичи представителят на домакините от „Асеневци” Данаил Боев. При 10-годишните момичета купата вдигна Натали Цанева от Плевен. При момчетата до 8 години триумфира Божидар Михайлов от Пловдив, а купата за най-малки момичета заслужи Вяра Петкова, една от най-новите надежди на търновския шах. Вяра започна да тренира онлайн с началото на извънредната обстановка. Започвайки от нулата, с много упоритост три месеца по-късно тя е носител на престижна купа.

Освен трите основни турнира, част от програмата бе и конкурс по решаване на шахматни задачи. 27 деца на различна възраст се включиха в надпреварата, която се проведе вечерта на  26-ти юни. С най-много решени задачи и награда професионален шахматен часовник бе Нора Рашева от Плевен. Последваха я Васил Кондов и Стефани Чучукова.

След изиграването на редовните парии от втория ден се проведе и блиц турнир на контрола 3 минути + 2 секунди на всеки ход. За втори път на фестивала триумфира мм Сашо Николов. Приятната изненада за „Асеневци” бяха двете купи в категориите на 8 и 12-годишните момчета. Максимилиан Пренгов и Мартин Кънчев триумфираха в своите възрастови групи, показвайки много стегната и отговорна игра. И двете момчета тренират всеки ден в онлайн училището на „Асеневци”, като Марти е вече опитен състезател, докато за Макси това бе първи шахматен фестивал. „Много приятно ни зарадва Макси тъй като той е едва на 6 години и тренира само от три месеца, при това онлайн, а вече в играта му личат познания и задълбоченост.” – отбелязаха неговите треньори и ръководители на „Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

По време на игра бяха стриктно спазени всички противоепидемични мерки, като на играчите се осигури спокойствие, за да могат да се съсредоточат в партиите си.

Сърдечно благодарим на Общински съвет Велико Търново в лицето на неговия председател Венцислав Спирдонов за съдействието, което ни оказа в хода на организацията!

Благодарности и на целия екип на хотел „Премиер“, който ни оказа пълно съдействие, съпричастност и отговорност в изпълнението на противоепидемичните мерки! Осигуриха ни чудесни условия за игра!

А най-големите благодарности са за „Боровец – вафли и бисквити“, които бяха генерален спонсор на целия фестивал, подсигурявайки награден фонд в размер на няколко хиляди лева!” – поделиха организаторите на фестивала Цвета Галунова и Даян Нинов, основатели и ръководители на един от най-големите шахматни клубове в България ШК „Асеневци”.

ШК „Асеневци” планира богат календар за лятото, в който се нареждат турнири в Полски Тръбмеш и Павликени, а от 9-ти до 16-ти август болярският клуб ще е домакин на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години, които ще се проведат в град Априлци и ще излъчат шампионите на България за 2020 година, изпращайки ги на световно първенство в Батуми (Грузия).

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *