Павликенските социалисти поставиха редица важни теми пред Корнелия Нинова

0

 

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе работна среща с общинските съветници, кметове на кметства, кметски наместници и общинското ръководство на БСП в Павликени. „Дойдох да чуя от вас как се отрази кризата с коронавируса на жителите на общините и да обсъдим решения на някои проблеми. Общините поеха първите последици от кризата и се нуждаят от специална грижа. Предложихме в парламента да им се увеличат бюджетите с 400 милиона лева за компенсация на извънредните разходи, които те направиха“, коментира Нинова.

„Разговорът който проведохме беше свързан най-вече с местни проблеми. Кметовете на населени места и общинските съветници поискаха законодателни инициативи за промяна в редица закони. Връзката между местната власт и народните представители трябва да се поддържа активна“, обясни общинският председател на БСП-Павликени Христо Кавалски.

Павликенските социалисти поставиха редица важни теми пред националния председател. Кметовете подчертаха, че е нужна законодателна промяна, която да създаде механизъм за по-добро събиране на дължимите местни данъци от недобросъвестните граждани. Те обясниха и че искат повече координация със служителите на електропреносното дружество при прочистването на трасетата на електропроводите в населените места.

Общинският председател на БСП Христо Кавалски посочи, че в момента Общината не може да оказва финансова помощ на местната болница, тъй като това би се тълкувало като държавна помощ и е забранено от закона. В дискусията стана ясно, че в момента в ЕС е започнала инициатива по либерализиране на точно тези мерки. Преди пандемията забраната държавата или общините чрез своите ресурси да подпомагат търговските дружества е била стриктно контролирана, но заради кризата има огромно отпускане, а редица държави планират спасителни мерки за ключови сектори от икономиките си. Трябва да се помисли за законодателна инициатива, която да позволи и в България в следващите години да се подпомагат такива търговски дружества, за да може на местно ниво да се подкрепят отраслите.

Участниците в срещата споделиха за липсата на транспорт между общинският център и населените места, проблеми с водата и наложен режим. „Водата е ключов проблем за малките населени места. ВиК секторът трябва да стане национален приоритет. Масово в страната хората нямат 24 часов достъп до питейна вода. Това е недопустимо за 21 век. Държавна политика и финансиране на този сектор ще доведе и до стимулиране на строителството, производството и търговията, а най-вече ще гарантира основно човешко право за достъп до вода“, каза Нинова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *