Вандали пак посегнаха на „Майка България”, ротарианци възстановиха щетите

М. Милчева

Вандали за пореден път посегнаха на паметника „Майка България” във Велико Търново. Неизвестни са свалили единия от щиковете на войниците и са го захвърлили наблизо. Оръжието е изоставено, защото явно апашите са разбрали, че то не е от месинг или друг метал, който може да им донесе някакви пари, разказа скулпторът Денислав Сираков, който възстанови щика на мястото му.

Сираков, който е член на Ротари клуб – Велико Търново, поддържа традицията великотърновските ротарианци да се грижат за централния паметник в духовната и историческа столица на България. Захвърленият щик бил случайно намерен от Кольо Дамянов – един от хората, възстановили РКВТ през 90-те години. Дамянов беше инициатор и реализатор на идеята за вечния огън на паметника, който гори в памет на героите, дали живота си за свободата на България. Друг ротарианец – известният гравьор Антон Маринов, пък беше избран да реставрира и да върне блясъка на златната корона на Майка България.

Това не е първото посегателство върху монумента. Преди две години бяха изкъртени три от щиковете, а за да стигнат до тях злосторниците се бяха качили на пет метра височина.

Преди време на паметника беше направен ремонт със средства, отпуснати от държавата и Общината.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!