Д-р Сибила Маринова сезира Етичната комисия в БЛС заради пост на доц. Мангъров

1

Д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“- Велико Търново, сезира Етичната комисия на Българския лекарски съюз за разпространяването на „неистини в публичното пространство“ от доц. Атанас Мангъров.

Реакцията й е отговор на публикация на инфекциониста във фейсбук, в който той твърди, че хоспитализациите в болниците ще нарастват, защото клиничната пътека за лечение на коронавирус е станала 1200 лв.

Д-р Маринова публикува сигнала в личния си профил:

„Уважаеми колеги,

От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата с COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК.

Атанас Мангъров първо каза, че няма болни от коронавирус, после каза, че те се самоизлекуват, с което се опита да заличи лишенията и часовете труд в предпазни костюми на всички медици, дните, прекарани в болниците без да виждат близките си, жертвите, които коронавирусът взе сред нашите колеги и стотиците заразени при изпълнение на професионалния си дълг лекари, медицински сестри и санитари. Открито призовава обществото да не спазва закона и правилата.

В наглостта си Атанас Мангъров стигна и по-далеч: написа и каза, че заразените и хоспитализациите нарастват, защото цената на пътеката е станала 1200 лв, с което директно обвини колегите си, че мамят и източват НЗОК.

Смятам, че нашето съсловие не трябва нито секунда повече да толерира поведението на Атанас Мангъров, което, не за първи път,  е изключително неколегиално, неетично и абсолютно недопустимо!”

Междувременно в организираната петиция с искане доц. Мангъров да бъде санкциониран от Етичната комисия, са се подписали стотици медици.

Ето какво написа в социалната мрежа началникът на детското отделение в Инфекциозната болница в София:

„09.07.2020: 240/4286=5,6%. В интензивните сектори са 29, в болниците – 498. Хоспитализираните ще нарастват, защото пътеката стана 1200 лв.

Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста щяха да открият 56 000 заразени.“

About Post Author

1 thought on “Д-р Сибила Маринова сезира Етичната комисия в БЛС заради пост на доц. Мангъров

  1. д-р Сибила Маринова, бих Ви посъветвал да уважавате мнението на колегите си и различната гледна точка! Кое по точно не е вярно в поста на доц. Мангъров – може би това, че колкото повече тествани пациенти има, толкова повече положителни проби има. А Вашето мнение за това, защо положителните проби не се оповестяват в проценти от направените тестове какво е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *