Патриотите се обявиха против превръщането на „Света София“ в джамия

0

Нарочна декларация от името на парламентарната група на Обединени патриоти беше представена в Парламента от депутата от ВМРО Красимир Богданов.

Осъждаме остро посегателството над световното културно наследство. Осъждаме повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник „Св. София“ в джамия, подчерта Богданов.

Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и  създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход,  демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз, заяви още народният представител от ВМРО.

Патриотите призовават цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на „Св. София“, а турската държава да спре незабавно този срамен акт – поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток.

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В днешния ден се очаква турски съд да реши дали превръщането в музей на бившата църква и джамия „Света София“ в Истанбул през 1934 г. е незаконно. Това решение отваря пътя за повторното обявяване на бившата православна катедрала в джамия.

Построена през VI в. по времето на императора на Източната Римска империя, известна като Византия, Юстиниан Велики „Св. София“ в продължение на 900 години е централен храм на православния свят. През 1453 г. османският султан Мехмед II превзема Константинопол и превръща византийската църква в джамия. През 1934 г. президентът на Турция Мустафа Кемал Ататюрк обявява храма за музей. Днес катедралата „Св. София“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-посещаваните паметници в Турция. В нея са запазени елементите от двата периода на съществуването ѝ – и като православна църква и централен храм на Византийската империя, и като джамия в Османската империя.

Различни турски групи отдавна се борят за превръщането на „Света София“ в джамия, заявявайки че това ще отразява по-добре статута на Турция като изключително мюсюлманска страна. Това културно наследство и постигнатото от Ататюрк е на път да бъде ликвидирано, след като Асоциация завежда дело в турски съд, като изтъква, че „Света София“ е собственост на султан Мехмед II и трябва да бъде джамия.

Тревогата си от предстоящото решение вече изразиха представители на властите както в православните европейски държави, така и от страните отвъд океана. Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че превръщането на „Света София“ в джамия ще разочарова християните и ще раздели Изтока и Запада. Патриархът на Руската православна църква настоя, че това би застрашило християнството. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкото правителство също призоваха Турция да запази музейния статут на катедралата.

Официалното становище на турските власти беше изразено от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той реагира изключително остро на изказаните по-горе позиции, които определи като атака срещу суверенитета на Турция. Критиките му срещу Ататюрк за превръщането на храма в музей разкриват истинските цели на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

ПГ „Обединени патриоти“ осъжда посегателството над световното културно наследство. Осъждаме повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник „Св. София“ в джамия.

Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и  създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход,  демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз.

Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на „Св. София“, а турската държава да спре незабавно този срамен акт – поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *