С дистанция и намален състав откриха Международния семинар по български език и култура във ВТУ

0

При строго спазване на противоепидемиологичните мерки, което включва носенето на предпазни маски, задължителна дезинфекция и спазване на дистанция, днес във Великотърновския университет тържествено беше открит 43-тия Международен летен семинар по български език и култура.

25 участници от 6 държави (Германия, Сърбия, Италия, Полша, Чехия и Гърция) са част от тазгодишното издание на семинара, който ще се проведе от 13 юли до 2 август 2020 г.

В словото си пред участниците ректорът проф. д-р Христо Бонджолов приветства всички с „Добре дошли!“ в старопрестолния Търновград и говори за традициите и вярата, които ни водят в живота.

„По традиция през юли месец започва нашият Семинар, и така вече 43 години. Но традициите не са това, което бяха. Очаквахме да се съберат много повече участници и да имаме един незабравим семинар. Подготвихме богата програма, постарахме се да имате добри условия. За съжаление, ще трябва да се примирим с ограниченията заради Ковид-19. За съжаление, не могат да дойдат много приятели, но сме сигурни, че и те като нас живеят със спомените, сънуват семинара и са го очаквали с нетърпение. И заради тях трябва да направим нашия Семинар такъв, какъвто всички искаме да бъде – ползотворен и успешен.

Водим се от любовта към живота и словото, вярваме в успеха, мечтаем и се надяваме, че заедно ще преминем и през това изпитание, защото сме силни духом. Защото ние сме Семинарът! На многая и благая лета!

Откривам 43- тия Международен летен семинар по български език и култура!“, каза пред участниците проф. Христо Бонджолов.

Семинарът е организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и със съдействието на Община Велико Търново. Неговата основна цел е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми. Със своята дейност Международният летен семинар по български език и култура е част от модерния облик на град Велико Търново, старата столица на България, традиционно средище на общославянската духовност и православието.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *