Религиозна секта от САЩ буни духовете във Ветринци, докато 200-годишната църква в селото се руши

0

М. Милчева

Представители на амишите  – религиозна група от САЩ и Канада, които са се заселили във великотърновското село Ветринци, създават напрежение сред местните и бунят духовете в него.

Десетина човека от тази общност живеят във Ветринци, купиха си няколко къщи и групата непрекъснато се увеличава. Съселяните ми са разтревожени, защото  тези хора със странно облекло, поведение и нрави по никакъв начин не се вписват в живота на селото и разпространяват сектантска литература, обясни кметският наместник на Ветринци Кольо Минков.

Заселниците се определят като последователи на амишите – религиозната секта, съсредоточена основно в Америка. Имат швейцарско-немски произход. Известни са с това, че не ползват модерни технологии, отричат автомобили и електричество,  не признават съвременната медицина, социално осигуряване и др. Мъжете носят бради. В чужбина облеклото е строго определено за мъжете и жените. Амишите възприемат всеки „цивилизационен” лукс  като дело на дявола. В семействата се раждат по много деца, защото предпазването от бременност и абортите са забранени.

 

Около 330 000 души са амишите, които живеят САЩ.  Малки общности има в Канада, Боливия и Аржентина.

Как точно амишите са се появили във Ветринци не е ясно. По думите на кмета първи преди няколко години се заселили семейство българи, които преди това живеели в Канада, а после постепенно заприиждали и други техни съмишленици.

Доста мърляво се обличат, събират се на поляните, седят по турски,  гледат нагоре, изпълняват някакви непонятни ритуали. Така хората от Ветринци описват амишите.

Кметът изживял истински шок преди около година, когато рано сутринта в кметството „цъфнал” един от мъжете, за да му съобщи, че жена му е родила в дома си през нощта и той трябва да издаде акт за раждане. Наложило се Минков да посети на място къщата, където видял, че бебето се е родило без каквито и да условия и медицинска помощ. Той потърсил съдействие от Общината във Велико Търново, защото дотогава не се бил сблъсвал с подобен казус.

Направи ми впечатление, че въпреки примитивния начин на живот, който водят, тези хора са доста осведомени за правните въпроси, посочва Минков.

Не ми харесва това, което се случва във Ветринци, защото селото винаги е пазело своята идентичност, казва и съветникът от Великотърновския общински съвет Стоян Витанов. Той обмисля да потърси съдействие от православни свещеници и с тяхно участие да се проведе общоселско събрание по темата.

Реално представителите на сектата не нарушават закона, изкупуването на къщите също не противоречи на нормите и това още повече заплита ситуацията в селото.

Най-големият парадокс е този, че в същото време, докато последователите на чуждата религия окупират Ветринци, никой не може да спаси православната историческа църква „Св. Димитрий“, построена през 1840 година. Светинята, която е с изключителна художествена стойност, сега е в руини. През последните няколко години има направен проект за възстановяването й, който впоследствие е преработен, чака се финансиране от държавата, но реално нищо не се случва. Напразни са останали и опитите на местен инициативен комитет с дарителство да бъде спасен храмът, защото необходимите средства са поне четвърт милион и без намесата на държавата и на митрополията, това няма как да се случи.

Покрусен съм от състоянието на възрожденския исторически храм в село Ветринци, който е в състояние на самосрутване. Ще направим каквото можем това свято място бъде спасено. Такова състояние и такова обругаване на която и да е светиня е недопустимо и то в живо населено място, написа преди няколко дена в профила си във фейсбук учителят по история и общественик Евгени Коев, който е известен с родолюбивите си инициативи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *