Силен международен турнир по шах, организиран от ШК „Етър“ събра 80 участници

 

 

Приморско от 4 до 11 юли се проведе Купа Ропотамо по шахмат. Право на участие имаха състезатели с рейтинг до 2300. Турнирът бе организиран от ШК Етър и още с първото си издание събра 80 участници.

„Желаещите, неочаквано за нас бяха много повече, но наложихме лимит, поради определените изисквания, които трябваше да спазваме в тази ситуация. Имахме и международно участие, макар и скромно. Повечето заявени участници от чужбина се отказаха предвид Covid-19. Турнирът бе планиран за юни, но го отложихме с месец, заради обстановката“, коментира треньорът Светла Йорданова.

 

По думите й въпреки необичайните условия всичко е протекло нормално. Масите за игра са били на по-голямо разстояние според изискванията, състезателите не са имали пряк контакт, залата за игра се е дезинфектирала непрекъснато.

 

Турнирът се проведе на класическа контрола 90 минути + 30 секунди на ход в 9 кръга. Участваха 5 международни майстори и една гросмайсторка. Борбата за първото място беше изключително оспорвана и до последните 5 минути не се знаеше победителят. В състезанието доминираха младите играчи. Победител изненадващо стана 17-годишният Иван Кочиев от Пловдив с 7 точки, следван от друг пловдивчанин Кирил Терзийски със същия актив. Трета е младата надежда 15-годишната ФМж Надя Тончева. Тя водеше кръг преди края, но загуби от Терзийски. В началото лидери бяха други юноши- кандидат майсторите Деян Самуил Костов (14г) и Никола Кънов (13г), но не успяха да се задържат на върха и взеха призовете в своите възрастови категории с по 6 точки. До 12 години победител стана КМ Симеон Тодев, който беше и рожденик в деня на закриването. Нашият състезател Никола Великов (ШК Етър) е трети до 12 години с 4,5 точки. Другият ни представител при мъжете мс Емил Петков е на 15-то място в генералното класиране.

Освен основните награди до 8 място, имаше и по групи за трите най-добри жени, сеньори и юноши до 12,14 и 16 години с общ награден фонд 8000 лв.

На турнира имахме много специални гости, които откриваха всеки кръг: гросмайсторите Мариан Петров, Петър Арнаудов и младата надежда Нургюл Салимова. Също така Драган Котевски от Сърбия, организатор на традиционни международни турнири, председателят на ШК Спартак Плевен, Петьо Маринов и други. През септември ще проведем традиционните два турнира отново на същото място и вече започна записването за тях. Освен това този уикенд нашият клуб е съорганизатор на детски традиционен турнир в Трявна, а през август организираме опен турнир в Тетевен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!