Увеличават правомощията на областните управители, за да имат по-голям контрол върху общините и държавните структури

????????????????????????????????????

До края на годината ще бъдат увеличени правомощията на областните управители за контрол върху териториалните представителства на държавните институции и върху нормативните актове на общинските съвети. Това стана ясно на кръгла маса, която се провежда днес и утре в Арбанаси. В работната среща, която беше открита от заместник областния управител на Велико Търново Детелина Борисова, участват областни управители, представители на Министерски съвет, на Националното сдружение на общините и други.

Дискусията е организирана по проект, част от който е дейност по изграждане на механизъм за осъществяване на функциите на областния управител по координация и контрол на административното обслужване от Закона за администрацията.

Промени в Наредбата за административното обслужване, които ще бъдат направени до края на годината, ще доведат до значително увеличаване на правомощията на областните управители, съобщи  Алеко Джилджов от Дирекция „Модернизация на администрацията“ към Министерски съвет. Възможно е и увеличаване на щата в областните администрации, които са в области с над десет общини, именно с цел по-качествена работа.

87 закона регламентират правомощията на областните управители, които трябва да следят как се предоставят услуги от страна на общините и поделенията на държавните структури – пътни управления, митници, агенция по храни и т.н. На този етап обаче контролът е недостатъчен,  допълни Джилджов.

Преди години прокуратурата е правила мащабно изследване на над 4000 акта на общински съвети, като е установено, че голяма част от тях са незаконосъобразни.  Те обаче не са били върнати от областните управители, а от потребителите, които са потърпевши,  и са ги атакували по съдебен ред.

На  форума беше подчертан и още един проблем, че всички услуги на областните управи са електронни, но никой не ги заявява. Причината е, че потребителите са свикнали да ходят на място, а и не всички имат електронен подпис, посочи Джилджов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!