Три варианта за излизане от ситуацията са обсъдени при премиера

0

Днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща  с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних. Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация, това са съобщили от ръководството на ГЕРБ за Българското национално радио.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват „въздържал се“, след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС на 17-18 юли.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *