Община Горна Оряховица с пакет от мерки в помощ на таксиметровия бранш

0

 

Мерки за подпомагане на таксиметровия бранш във връзка с последиците от covid-19 и извънредното положение в страната, ще внесе на предстоящата сесия на Общинския съвет кметът инж. Добромир Добрев. Като облекчение за превозвачите, за времето от 01.08.2020 година до 31.12.2021 г., градоначалникът ще предложи те да бъдат освободени от административни такси – за издаване на разрешение за таксиметров превоз и за холограмни стикери. Облекченията на таксиметров автомобил ще варират от 30 лв. до 160 лв. в зависимост от това, за какъв период ще се издават разрешителните и каква услуга ще се иска – стандартна или експресна. Решението няма да важи за издадените през месец декември 2021 година разрешения, валидни за 2022 година.

По предварителни изчисления, приходите от тези такси за периода от 01.08.2020 година до 31.12.2021 г. възлизат на около 5000 лв. Считам, че посочената сума няма да окаже значително неблагоприятно въздействие върху бюджета на Община Горна Оряховица. В същото време, тази мярка би подпомогнала лицата, извършващи таксиметров превоз на пътници в период, в който изпитват финансови затруднения, поради липса на достатъчно приходи, мотивира предложението инж. Добромир Добрев.
На територията на община Горна Оряховица към момента има регистрирани 24 превозвачи с 93 таксиметрови автомобила.

С общинската наредба за местните такси и цените на услугите, за издаване на разрешение за таксиметров превоз се заплащат – 20 лв. за 1 автомобил, а ако услугата е експресна и разрешението се издава в рамките на 3 дни, тогава вече таксата е 30 лв. Тези цени не са променяни от 2012 г. Таксата за издаване на 2 бр. стикери за таксиметров автомобил е 10 лв. и не е променяна от 2014 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *