След публикация в „Болярски новини” – във Ветринци свикват общоселско събрание заради заселниците

Общоселско събрание ще бъде проведено утре вечер в 19 часа във Ветринци. Поводът е напрежение в селото заради заселници, което представихме в публикация в сайта „Болярски новини”. В нея разказахме за заселването на десетина човека, които са си купили къщи през последните години. Според кметския наместник става дума за последователи на американската религиозна общност на амишите – хора, които изповядват живот, подчинен на природата, които не признават модерните технологии, отричат медицината и т.н. Пред репортер на сайта той разказа, че миналата година една от жените е родила в къщата си без необходимите условия за това. Наложило се той да издава акт за раждане на детето.

Статията, която беше тиражирана и от други медии, провокира различни мнения. Според някои от жителите на Ветринци заселниците са млади, интелигентни и на никого не пречат. Според други обаче тяхното поведение и начин на живот не са добре приети от местните и дори ги плашат.

Утре хората в красивото великотърновско село ще се съберат, за да се опитат да тушират напрежението. За съжаление, на фона на тези събития, близо 200-годишната църква във Ветринци, която е културен паметник, се руши и вече почти се е срутила. Въпреки че от години се правят планове и дарителски акции за нейното спасяване, до момента резултат няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!