Хора с добри сърца дариха близо 800 мобилни устройства за деца, затруднени по време на онлайн обучението

0

М. Милчева

793 мобилни устройства – компютри, лаптопи, таблети, телефони и др. са достигнали до 1200 деца от различни краища на страната, които са били затруднени по време на дистанционното обучение през кризата с коронавируса. Устройствата са дарени от над 70 фирми, организации и частни лица по време на националната кампания „Стара техника за ново начало”, организирана от Център „Амалипе”  – Велико Търново, съобщи Теодора Крумова, програмен директор на организацията. ( на снимката – втората отдясно наляво)

По време на дистанционното обучение стотици можещи, знаещи и търсещи себе си деца останаха дигитално изолирани, защото живеят при изключително тежки условия и нямат необходимата техника. Проучване на Центъра през месец март сред близо 200 училища е показало, че в една четвърт от тях над 50 на сто от децата нямат достъп до устройства, чрез които да се включат в онлайн обученията.

Затова от „Амалипе” се обръщат към компании, организации и физически лица, които имат стара и непотребна, но работеща техника, или имат възможност да закупят такава, да се включат в кампанията. Нейното мото е: „Детето, на което даряваш надежда днес, може да е лекарят, който ще спаси живота ти утре!“.

В края на март само в рамките на два дена се записали 180 училища, които търсили около 6600 устройства.  Започнахме с големи надежди, но но очакванията ни не бяха толкова смели. Надявахме се на някои по-мащабни фирми да се отзоват, но дори не сме предполагали за отзвука и успеха на кампанията, посочи Крумова. Тя благодари на приятелите от Фондация „Заедно в час”, които приели каузата като своя и са съдействали кампанията да стигне до повече хора и фирми, както и на медиите, които са я популяризирали.

Резултатът бил налице още в първата седмица, когато събрали над 100 дарени устройства. Тъй като нуждата била голяма, решили да разпределят техниката чрез томбола. На 2 април във фейсбук групата на „Амалипе” били изтеглени първите 30 училища. Още десет училища получили индивидуални дарения.

Освен големи фирми в кампанията се включили и много физически лица, някои дарили стария си телефон, таблет или компютър. Други купили чисто нови. Голяма част не пожелали да бъдат оповестени, защото целта им била безкористна. В края на април Центърът получил няколко големи парични дарения от УНИЦЕФ – България, посолството на САЩ, Фондация „Америка за България” и др., чрез които били закупени още 236 таблета. На 11 май била проведена и втората томбола за следващите 30 училища

Офисът ни във Велико Търново се превърна в работилницата на Дядо Коледа. Ние преглеждахме техниката, дезинфекцирахме, подреждахме, опаковахме, окомплектовахме, разказа Крумова. Сътрудниците в организацията работили без почивка по време на изолацията, за да успеят с това предизвикателство

Искахме тази кампания да не е просто дарителска, а да има личен момент – всеки да знае къде е отишло неговото устройство и ако иска, да проследи как се развива детето, което е получило техниката. Впоследствие получихме мили писма, лични истории и от дарителите, и от децата като отзвук от това, каза Теодора Крумова.

От „Амалипе4 призовали и училищата и общините сами да организарат такива кампании, с цел да бъдат привлечени повече устройства. „Казват, че пандемията е извадила най-доброто  у нас, но не очаквахме, че има толкова много добро у хората, призна Крумова.

Националният младежки форум изпратил до децата писмо за солидарност и това допълнително допринесло за мотивацията им и за успеха на кампанията.

Кампанията не е закрита, защото дистанционното обучение така или иначе ще е част от образователния процес. Списъкът на нуждаещите се училища е наличен в страницата на „Амалипе”. Над 5300 мобилни устройства търсят още училищата в страната.

В региона на Велико Търново мобилни устройства са получили ученици от Павликени, Джулюница, Майско, Балван и др.

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *