Преди „коронакризата“ болярският град е бил в топ 10 на общините, които формират собствени приходи

 

 

Публичното обсъждане на бюджет 2019 премина при вял интерес от страна на гражданите

Как са изразходвани средствата от миналогодишната инвестиционна програма на община Велико Търново отчете публично зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев. Това стана в голямата зала на кметството на публично обсъждане за бюджет 2019. На него присъстваха председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов, зам.-кметовете Камарашев и Снежана Данева – Иванова, членове на администрацията, общински съветници и едва неколцина граждани, въпреки че събитието бе публично оповестено.

От администрацията припомниха, че инвестиционната програма 2019 бе в размер на 28, 2 млн. лв. От тези пари за ремонт на сградите на общината и някой кметства на населени места са усвоени около 120 000 лв., а за водостока край с. Велчево и Капиновския манастир –над 90 000 лв. Около 410 000 лв. са похарчени за възстановяване покривите на детските градини, с 250 000 лв. е възстановен църковния храм в с. Миндя, укрепен е мостът на река Белица в Килифарево, а 300 000 лв. са вложени във възстановяването на моста на р. Белица в Дебелец. Освен това са ремонтирани общински пътища, голяма част от стълбищата в града, изградена е и система за мониторинг на нивата на реките в общината. Стартира изграждането на детската градина „Замъка“ за около 120 деца, завърши и изграждането на спортното футболно игрище в спортното училище „Г. Живков“, отчете зам.-кметът на болярския град.

През миналата година общината е управлявала европроекти на стойност 48,8 млн. от тях – 45,8 млн. са били безвъзмездна финансова помощ.

Иначе бюджет 2019 на областния град е бил малко над 91,6 млн. лв., припомни Снежана Данева и подчерта, че той е променян почти 40 пъти. Запазват се събираемостта на основните данъчни постъпления, които са от данък сгради, такса битови отпадъци, от общинско имущество и патентни данъци. По думите на финансист номер едно Мариян Маринов преди пандемията търновското кметство е било сред първите десет български общини, които формират собствени приходи и не зависят много от държавното финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!