Младите заселници във Ветринци: „Всички искаме и работим за това селото да се развива”

0

Във Ветринци проблем с религиозни общности няма, младите хора, които се заселват тук искат да живеят в чисто, подредено и приветливо село. Това стана ясно по време на общоселско събрание, което се проведе снощи. То беше провокирано от информации, че в селото има последователи на амишите – общност от САЩ, които се характеризират със своя консервативен начин на живот и отричане на съвременните достижения на техниката и  технологиите.

Наистина селото е интернационално – тук имат имоти преселници от САЩ, Канада, Америка, Тайланд, Филипините, Украйна  и др., но всички живеят в мир и сговор, милеят за това място и искат то да се развива, посочиха участниците в събранието.

Според тях между местните хора съществува някакво противопоставяне, което има дългогодишна история назад във времето, но то не касае новодошлите. Те опровергаха твърденията на кметския наместник, че в селото има притесния заради заселването на хора с различна религиозна принадлежност, които имат странен начин на живот.

Мирослав и Силвия, които са дошли във Ветринци от Канада, са едни от инициаторите за почистване на двора на близо 200-годишната църква, която е пред срутване. Именно Силвия е жената, която е родила вкъщи преди години, но това, по думите й, се е случило заради непредвидени обстоятелства, а не е осъзнат избор.

Тя и съпругът й, както и новата председателка на читалището Надежда Маркова,  са сред инициаторите на много събития в селото като почистване на парка, организиране на общи празници и други. На събранието възникна спор между старата и новата управа на читалището, свързана с организирането на обществения живот в селото, но целта на всички е той да се развива.

Младите заселници във Ветринци обединяват усилията си селото да се развива.

Проблеми, свързани с изхвърлянето на боклука, сметоизвозването, снегопочистването, поддържането на зелените площи, косенето, са малка от част от въпросите, които чакат решение във великотърновското село, посочиха още младите жители на Ветринци. Според тях управата не работи активно в тази посока. За пореден път беше обсъдено състоянието на храма, който е културна ценност, но от години е в плачевно състояние.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *