Президентът и военният министър идват за производството на 142-ри Добруджански випуск в НВУ

0

М. Милчева

206 възпитаници от 142 Добруджански випуск на Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново ще бъдат произведени в лейтенанти и сержанти. Сред тях са 91 курсанти, 32 задочно обучаващи се курсанти и 83 кадети от Професионалния сержантски колеж. Пагоните ще им бъдат връчени на церемония, която ще се проведе в петък на ритуалния плац в НВУ и на която ще присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на Генералния щаб на армията  и др. Това съобщи началникът на НВУ полк. Иван Маламов.

 

Със заповед на военния министър Военният университет има привилегията да избира името на випуска всяка година. М. г. се спряхме на „Добруджански“ във връзка със 180-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Това става на 7 септември 1940 година с подписване на Крайовската спогодба между България и Румъния, поясни полк. Маламов.

Първенец на випуска е курсант старшина Давид Енчев, който има отлични оценки както на семестриалните, така и на държавните изпити. Той ще получи пагоните си от президента  и сабя от военния министър.

Старшина Енчев е от Балчик, специалността, която завършва в НВУ, е „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво”. Той призна, че е приел с изненада и радост отличието, за него  армията е призвание и дълг. Като офицер ще продължи с развитието си в град Казанлък.

Близо 80 на сто от квотата за прием на курсанти в Националния военен университет „Васил Левски” вече е попълнена. 235 са обявените места, 170 момичета и момчета вече са подали своите документи, а през септември ще бъде пуснат и допълнителен прием заради многобройните запитвания, съобщи началникът на НВУ. Той призова всички млади хора от страната, които още не са направили своя избор къде ще продължат образованието си, да кандидатстват във Военния университет, който предлага високо ниво на подготовка и реална реализация с 10-годишен договор в редовете на Българската армия. Военният университет има широка палитра от специалности, акредитиран е в четири направления, като стремежът е те да бъдат увеличени. Нашата цел е да превърнем НВУ във водеща образователна институция не само в България, но и в Европа, подчерта полк. Маламов. По думите му това е постижима цел предвид високото ниво на ппреподавателите и огромната база на висшето училище, която като площ е най-голямата в Европа.

Ролята на НВУ обаче не е само в обучението, а най-вече във възпитанието на младежите, за да бъдат те достойни и отговорни млади хора, подчерта полк. Маламов.

Обществени поръчки за 8 млн. лева са стартирали в НВУ от общо отпуснатите 12 млн. лева за подобряване на битовите условия, подобрения на кабинетите, полигоните и т н.

От ръководството на университета са представили искане пред МО за допълнително финансиране в размер на 45 млн. лева. Те са за цялостно подобрение на условията във вуза – за изграждане на модерни учебно-тренировъчни комплекси във всички направления.

В НВУ разработват и план за експлоатация на неизползваемите сгради на територията му – идеята е те да бъдат готови и след като влезе в сила Законът за доброволния резерв и възможността тук да се обучават резервисти. Ще бъдат изградени също модерни общежития и стол за студентите в университета.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *