Предлагат в Горна Оряховица да бъде поставена паметна плоча на летеца герой поручик Петър Бочев

0

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица внесе предложение в Общинския съвет в града да бъде поставена паметна плоча на летеца поручик Петър Бочев по повод 100 г. от рождението му. Днес идеята беше представена пред председателя на ОбС Димитър Николов.

Запасните офицери поемат разходите по изработването на плочата. Предложението е тя да бъде поставена в Алеята на българския воин, като размерите й ще бъдат съобразени с размерите на останалите в алеята, обяснил е на срещата подп. о. р. Цветан Цветков, председател на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Петър Бочев е роден на 19 ноември 1920 г. в Крушето. Дипломира се като първенец в Търновската мъжка гимназия, след което завършва 61-ви випуск на Военното на Негово величество училище. През 1942 г. получава първото си офицерско звание – подпоручик, като с най-добрите летци продължава подготовката си в Германия. След завършването изкарва курсове за висш пилотаж в Долна Митрополия и Карлово. Първото му назначение е в III изтребителен отряд. На него принадлежи първата въздушна победа над „B 24 Liberator“ – на 1 август 1943 г. Петър Бочев успява да свали един от американските бомбардировачи, завръщащи се от нефтените рафинерии край Плоещ. За този успех получава орден „За храброст“, връчен му лично от цар Борис III.

На 23 ноември 1943 г. над 50 американски бомбардировачи и над 30 изтребители се отправят към София. Поради гъстата облачност американското командване променя плана и решава да се бомбардира близкия Перник. Срещу тях се изправят 10 български летци, сред които и Петър Бочев.

Стреснати от това, че Бочев успява да атакува вертикално отдолу нагоре лидера на формацията, американските екипажи се освобождават от бомбите още преди да стигнат Перник и отстъпват. Ранен и с пробита кабина,Бочев се приземява аварийно и губи съзнание. Жителите на Перник, наблюдавали битката, го обявяват за спасител на града.

Възстановяването на Петър Бочев продължава няколко месеца. Царица Йоанна му предлага дипломатическа кариера в Швейцария, но Бочев избира да продължава да лети. Загива на 5 октомври 1944 г.

Макар и ненавършил 24 г., Петър Бочев остава в историята като втория по резултатност ас в Българските военно-въздушни сили за всички времена. Погребан е с почести в Горна Оряховица, а на 24 декември 1944 г. посмъртно е произведен в чин поручик.

Членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица са убедени, че съхраняването на историческата памет е отправна точка за формиране на ценности, на нов тип гражданско възпитание.

За пореден път се убедих, че може да се разчита на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица. Истинско удоволствие е да общуваш с достойни, отговорни и изрядни хора като членовете на тази организация. В тази връзка обсъдихме възможностите за бъдещи инициативи, посочи Димитър Николов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *