Доц. Атанас Мангъров: „Данните, които се изнасят за коронавирус у нас, паникьосват хората, болните са малко”

0

Данните, които се изнасят за положителни проби за коноравирус в България паникьосват хората и всяват страх в обществото. Това обаче ще продължи,          докато парите за тестове свършат. Към настоящия момент имаме над 600 хоспитализирани с COVID -19 , една част от тези хора са болниците  от страх. Заделените интензивни легла в страната са 1200. Заетите са 24. Това коментира във Велико Търново доц. д-р Атанас Мангъров – началник на детската клиника към инфекциозната болница в София. Той участва в среща с медици, граждани и медии под наслов „COVID-19” – последствия и необходими действия от социален и здравен характер”,  организирана от Областният съвет на ПП”АБВ”.  В дискусията се включиха лидерът на партията Румен Петков и доц.д-р Георги Кючуков – началник на Клиниката по неврохирургия МБАЛ „Света Анна” във Варна.

По думите на доц. Мангъров, ако инфекцията не изчезне, тя ще продължи да се върти, докато не мине през около 70 процента от населението. В над 90 процента от случаите заболяването протича безсимптомно. В много малък процент се стига до сериозни реанимационни действия”, посочи  доц. Мангъров. Той подчерта, че за 4 месеца от други заболявания в страната са починали повече от 40 000 души и над 300 с коронавирус.

„ Представят се брой на тестовете, но това са тестове, а не хора. Трябва да се уточнят които са изследваните за първи път и колко от тях са положителни. Не я ясно и дали това са новозаразени или лежащо болни, които трябва да бъдат изписани. Стигнахме до положение  съседните страни да поставят България в „червения“ списък с висока заболеваемост, да ни обвиняват, че ние вкарваме там вируса.

Масово тестване е безсмислено към този момент. То щеше да е полезно в началото, да са се разбере каква  интензивност е имал епидемичният процес. „

Информацията от отчитане на тестовете не служи за нищо. Хвърляме по няколко хиляди лева да намерим положителен тест, който не е ясно какво ще го правим. И в повечето случаи на изследвания му няма нищо”, допълни доц. Мангъров.

Според него болните, които не са зле, трябва да останат вкъщи, по-тежките да се хоспитализират, а останалите да продължат да работят и учат. Защото така системата скоро ще блокира.

През целия период, откакто се заговори за коронавирус в България, положителните проби са между 3 и 5,5 %. Строгите мерки бяха въведени адекватно, но после станаха непоследователни и хаотични мерки. Намаляването на ограниченията трябва да става по план, а не хаотично. Разрешаване посещенията на футболни мачове, отварянето на нощните клубове, абитуриентските балове намали доверието на хората”, каза  доц.д-р Георги Кючуков.

Румен Петков съобщи, че е изискал данни по Закона за достъп за информация от Министерството на здравеопазването какви са точно мотивите за заповедите на Кирил Ананиев за мерките, свързани с пандемията и съответно за отмяната им, както и за извършените аутопсии на пациенти починали от коронавирус. От МЗ му отговорили, че не съхраняват такава информация.Другият му въпрос е бил за това колко теста са купени, колко е платила за тях държавата и кои са доставчиците. Към момента отговор на този въпрос все още няма, посочи Петков.

Доц. Мангъров отказа да коментира сигнала, който беше внесен срещу него в Етичната комисия на БЛС от д-р Сибила Маринова от великотърновската болница, в който тя посочва, че с думите си доцентът уронва престижа на лекарското съсловие.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *