Първите си офицерски пагони получиха възпитаниците на 142-ри Добруджански випуск в НВУ (снимки, видео)- ОБНОВЕНА

М. Милчева

Церемония по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 142-ри випуск Добруджански се проведе днес в Националния военен университет  „Васил Левски“ във Велико Търново.

На празника присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, висши офицери, военни аташета, представители на местната и държавна власт.

 

Церемонията започна със звън на камбаните на храма в университета, които бяха ударени от Великотърновския митрополит Григорий.

Първи випускниците поздрави началникът на НВУ полк. Иван Маламов. „Ние от Националния военен университет днес с гордост показваме на целия народ, че Българската армия има ново поколение знаещи, можещи и високо мотивирани млади хора. Това са випускниците на НВУ „Васил Левски“. Те обичат Майка България и са възпитани в духа на здравите патриотични традиции. Те са наша гордост. Те трябва да бъдат гордостта на обществото“, заяви полковник Маламов.

Вместо напътствия към випускниците той цитира думите на полковник Борис Дрангов от книгата му „Помни войната – съвети за строеви офицери“: Не се задоволявай с онова нравствено достойнство, на което си се издигнал, а се стреми към онова що още не си достигнал. Почнеш ли да гледаш на себе си със самодоволство, то няма да напредваш. Винаги прибавяй, винаги напредвай, винаги се усъвършенствай!“

„Убеден съм, че си давате ясна сметка за предизвикателствата  и трудностите пред вас, че осъзнавате труността на вашата мисия в един все по-непредсказуем и противоречив свят. От вас ще се очаква много. Вашите подчинени ще очакват не само да ги командвате, а да ги мотивирате в сложна обстановка, българският народ ще вижда във вас гарант за своята сигурност”. Това каза в словото си президентът Румен Радев.

„На вас се пада честта да въведете във въоръжение новата техника, която нашите сухопътни войски чакат отдавна. Убеден съм, че ще сесправите, защото сте получили своите знания и закалка тук – в НВУ – фундамента на нашата военна образователна система”, допълни Радев.

„Носете с чест и достойнство пагоните си, не забравяйте, че българският офицер, независимо от историческото време и политическите превратности, винаги е имал един висш идеал – България и една ценност – сигурността и благоденствието на българския народ”, подчерта президентът.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви в привествието си, че възпитаниците на НВУ влизат  в редовете на една армия, която със славната си близо 1400- годишна история има основна заслуга  за съхраняването на българската държавност и нация. През вековете България е имала и силни, и позорни държавници, имала е партии, които са управлявали добре и такива, които историята е забравила. Но едно нещо помнете в цялата си история българският народ никога не е срамувал от своята армия, обърна се към випускниците министърът.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави 142-ри Добруджански випуск и припомни славните страници от историята на духовната и историческа столица на България. Той призна, че като възпитаник на Националния военен университет се вълнува през този ден, не по-малко от завършващите и ги призова да следват заветите на Апостола Васил Левски.

През настоящата учебна година НВУ завършват 91 курсанти, обучавани по 15 военни специализации. На всички тях бе присвоено първо офицерско звание „лейтенант”. Те получиха и образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Церемонията продължи с прочитане на заповед на министъра на отрбаната за зачисляване на 142-ри випуск Добруджански, приосвояване на първо офицерско звание лейтенант и назначаване на длъжности на завършилите НВУ през 2020 г.

За постигнати отлични резултати през целия курс на обучението бяха наградени най-добрите представители на випуска.

Сабя, парична награда и книга на историческа тематика получи първенецът лейтенант Давид Енчев, специалност „Разузнаване”. Той е носител и на академичната награда, учредена от вуза на името на полк. Борис Дрангов. Лейтенант Енчев завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.77 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00.

Останалите отличени бяха лейтенат Илияна Петкова, специалност „Материални средства, придвижване и транспорт”, лейтенат Георги Козарев , специалност „Противовъздушна отбрана на войските” и Траян Минчев – „Мотопехотни и танкови войски”.

Пагоните на първенеца на випуска връчи президентът, който е и върховен главнокомандващ въоръжените сили. По традиция лейтенат Енчев символично „откупи” оръжието си от министъра на отбраната.

Своите свидетелства днес получиха и 83-ма кадети, завършващи Професионалния сержантски колеж. Отличник на випуска в дневната форма на обучение е младши сержант Стефан Хаджидимов, а в задочната форма – младши сержант Мария Танева. Те бяха отличени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

За поредна година беше връчена и специалната награда, учредена от комитет „Ген. Сава Муткуров” във Велико Търново. Тя е за най-добрият випускник, който е роден във Велико Търново. Статуетката на ген. Муткуров получи лейтенант Симеон Андреев, който има отлични резултати през целия курс на обучение. Наградата му връчи проф . д-р Михаил Харалампиев.

От името на випускниците приветствие отправи първенецът лейтенант Давид Енчев.

Церемонията продължи с атрактивна възстановка на събитията от преди 80 години – връщането на Южна Добруджа в пределите на България, а представителната рота на НВУ демонстрира строеви хватки. Празникът завърши с изпълнения на оркестъра към Военния университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!