Родолюбци възстановиха с общи усилия паната с Матей Преображенски и Васил Левски в Ново село

0

Депутатът Станислав Стоянов дари картините с размер 2,50/1,80 метра, които вече красят центъра на селото

М. Милчева

Родолюбци обединиха усилия и с доброволен труд и средства възстановиха паната с образите на Матей Преображенски и Васил Левски в Ново село. Картините повече от 20 години украсяват фасадата на сграда в центъра на селото, но от въздействието на времето и атмосферните условия се наложи да бъдат свалени.

Тези картини са един вид емблема на Ново село, заедно с 500-годишния дъб, който е нашият символ, обясни кметът Христо Христов.

От депутат до непознат – всеки мъничко от себе си, ако дари, проектът е готов, преди онези с публичните средства дори. Така с усмивка той отбеляза във фейсбук приключването на работата по поставянето на паната.

Картините с размер 2,50 на 1,80 метра дари на селото народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов, който от години помага при осъществяването на родолюбиви инициативи в целия регион. Той се съобрази с мнението на местните хора, които проведоха обсъждане дали образите да са цветни или черно-бели и беше избран графичният вариант.

Георги Врабчев, Петър Бонев, Борислав Енчев, Костадин Генчев, Радко Венчиславов, Георги Ралевски са хората, които по различен начин са се включили в работата по монтирането на паната и подготовката на сградата, на която са поставени те. Да помагат дойдоха и непознати момчета, на които благодаря от сърце, посочи Христов. Композицията има и специално осветление, което позволява образите да се виждат и в тъмните часове на денонощието.

Двама от младежите не са от Ново село, дори и имената им не запомних, но дойдоха да помогнат.видеото е на Мариета Недева

Публикувахте от Христо Христов в Петък, 24 юли 2020 г.

Образите на двамата забележителни личности са скъпи не само на жителите на Ново село, но впечатляват и всички български и чужди гости, които посещават това красиво населено място. Когато ги видят, те се заинтересуват  и искат да научат повече за историята на България и на селото, поясни Христо Христов.

Възрожденецът монах, просветител, революционер, енциклопедист и лечител Матей Преображенски – Миткалото, е роден и е завършил земния си път в Ново село. Приятелят и съратник на Васил Левски е като икона за местните хора, които пазят паметта за бележития българин.На негово име са кръстени всички обществени сгради, местни сдружения и инициативни комитети  в Ново село, а на изхода, на главния път  София – Варна, се издига и внушителният мавзолей-костница на Миткалото.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *