Паметник на Хаджи Николи e експониран в  музей „Възраждане и Учредително събрание“

Бронзов паметник на известният търговец, дарител и общественик Хаджи Николи Хаджидимов Минчев е експониран в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново.
„Монументът не е познат на широката общественост, защото макар и направен преди близо 100 години, никога не е поставен в градска среда“, посочва директорът на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов.


Хаджи Николи Хаджидимов Минчев е роден на 17 февруари 1826 г. в известното търновско семейство на Димо Кожухаря – търговец на кожи. Получил солидно за времето си образование той се превръща в един от най-богатите търновски търговци и влиятелни хора в града. През 1858-1860 г. участва в Патриаршеския събор в Истанбул, а през 1871 г. в Първия български църковно-народен събор. По негова поръчка майстор Колю Фичето строи през 1858 – 1862 г. хан на Самоводската чаршия в Търново, който се превръща в един от архитектурните шедьоври на българското Възраждане. Хаджи Николи изразходва цялото си богатство в борбата за църковна независимост. Завършва земният си път в бедност на 3 септември 1892 г. и е погребан е в двора на църквата „Св. Константин и Елена“.


През 30-те години на ХХ век неговите наследници поръчват изработването на паметник и подемат кампания за поставянето му. Това не се случва, защото Търновската община не дава съгласие. До реституцията през 90-те години на миналия век паметникът се съхранява в мазетата на Хан Хаджи Николи, след което попада в музея.
В зала „Църковни борби“ на музей „Възраждане и Учредително събрание“ сега са експонирани статуята на бележития търновец и два от трите бронзов барелефа на паметника. Единият пресъздава изказването на Хаджи Николи пред Патриаршеския събор, а другият възпроизвежда снимката на участниците в Първия български църковно-народен събор.
Мраморният постамент на паметника днес е разположен в непосредствена близост до входа на музей „Затвор“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!