Брилянтни солисти излизат на сцената на Царевец в премиерата на оперетата „Прилепът“

0

 

Брилянтни солисти, които изпълняват по великолепен начин изключителната музика на Йохан Щраус-син, ще излязат на сцената на крепостта „Царевец“ в оперетата „Прилепът“. С най-новото заглавие в своя афиш Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще се представи в петото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Премиерата на откритата сцена на историческия хълм е на 31 юли от 21 часа.

В оперетата „Прилепът“ участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьорът Гълъб Бочуков е автор и на сценичния вариант на оперетата, а диригент-постановчик е Игор Богданов. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

С оперетата „Прилепът“ великотърновският театър може да се похвали с най-доброто разпределение на солистичния състав в страната. Централните партии на Царевец ще изпълняват солистите на МДТ Теодора Петрова, Симона Кодева и Момчил Караиванов. В спектакъла ще участва и гост-солистът Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във Велико Търново, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.

Като Розалинда на Царевец ще излезе сопраното Теодора Петрова. В своята певческа кариера тя има участия в много камерни и оркестрови концерти, както и в турнета в Израел, Китай, Германия, Англия и Франция. Теодора е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, където се дипломира в паралелката по класическо пеене. След това е завършила магистърска степен по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Лауреат е на конкурса „Христо Бръмбаров” и е участвала в майсторски клас на оперната прима Райна Кабаиванска.

Симона Кодева, която ще се преобрази в Адела, споделя, че „Прилепът“ е любимото ѝ оперетно заглавие. През годините тя се изявява с успех на театралните сцени както у нас, така и в чужбина – Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Норвегия, Швейцария, Сърбия и Македония. Солистката на МДТ има магистърска степен по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където се дипломира в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. Специализирала е в Лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, както и в Академията за млади оперни певци „Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Участвала е в майсторските класове на Райна Кабаиванска, Христина Ангелакова и Елена Филипова. Носител е на редица престижни награди от академични, национални и международни конкурси. Последното й признание е от 2019 г. – специалната награда от майсторския клас на Маестра Веселина Кацарова.

Тенорът Момчил Караиванов влиза в образа на Айзенщайн. Артистът е добре познат не само на оперната, но и на клубната сцена в страната. Той е бивш фронтмен на столичната ню уейв група „Мъртви поети“, наследници на „Нова генерация“. По-късно се развива и учи за оперен певец, заминава да живее, работи и учи в Италия. През годините е пял е в много оперни театри в целия свят.

Александър Баранов ще излезе на откритата сцена на Царевец като Алфред. Той е възпитаник на Музикалното училище „Проф. Веселин Стоянов” в Русе, а по-късно се дипломира със специалност „Музикална педагогика“ във ВТУ „Св. св Кирил и Методий”. Музикалната му кариера започва като оркестрант във великотърновския театър, но  след това и завършва оперно пеене в Нов български университет в София.

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син на откритата сцена на Царевец е на 31 юли от 21 часа. Билети се продават онлайн в мрежата на eventim.bg и grabo.bg, както и на касата на МДТ „Константин Кисимов”. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *