30 000 лв. е похарчила общината през 2019 г. за маркировка на пешеходните пътеки, но половината от тях не се виждат

0

 

Близо 30 000 лв. е струвала на община Велико Търново през миналата година поддръжката на маркировката на пешеходните пътеки или техните елементи. 14 451 лв. с ДДС са похарчени за пешеходни пътеки с бяла акрилна боя, а останалата сума –15 206 лв. за пешеходни пътеки със студен пластик.

Това отговори кметът Даниел Панов на въпроса на общинския съветник от Демократична България Елена Чамуркова. Питането бе по повод на сигнали на граждани, че маркировката върху пешеходните пътеки във Велико Търново е изтрита, а това създава потенциална опасност за пътно-транспортни инциденти, особено за шофьори, които са от други части на страната и не познават спецификата на движението в града.

Направата и поддръжката на хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация в общината е възложена през 2016 г. на „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД за срок от три години. Според кмета на болярския град качеството на полаганата маркировка се е повишило, а цената не се е променила, въпреки увеличаването на материалите и работната заплата през последните четири години.

В натоварените зони с по-интензивно движение на автомобили се полага маркировка тип студен пластик, а в зоните с по-слаба натовареност – бяла акрилна боя „СИТИ“. По думите на управника на старата столица маркировката тип студен пластик е с гаранционен срок три години, като при нарушена структура се почивства похабената повърхност и се нанася нов слой.

Пешеходните пътеки с бяла акрилна боя се нанася два пъти годишно – през пролетта и преди началото на учебната година.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *