Народните представители единодушно приеха на първо четене Закона за МВР

Днес единодушно със 137 гласа „за“ народните представители приеха на първо четене Закона за МВР. Предложенията бяха внесени от ПГ на ГЕРБ , съобщи великотърновският депутат от ПГ на ГЕРБ Станислав Стоянов, който е член на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Законопроектът включва важни промени относно извънредния труд на служителите на МВР. Той предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение,  посочи Стоянов.

Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждение 38 млн. и за осигурителни вноски 27 млн. лева.
Законът влиза в сила от 1 януари 2021 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!