Представят търновски колеционер в уникален албум „Чипровският килим: Постланият път към Бога“

0

Излезе от печат албумът на Историческия музей – Чипровци „Чипровският килим: Постланият път към Бога“. Книгата представя колекцията чипровски килими на ИМ-Чипровци и на Якоб ван Бейлен, който от години живее във Велико Търново. Показаните килими са от периода началото на 18 век до втората половина на 20 в. Архивни снимки и документи представят развитието на чипровското тъкачество.

Албумът е станал реалност благодарение на усилията на един прекрасен екип, в който влизат учени, изследователи, фотографи, графични дизайнери, посочват от музея в Чипровци.

Холандецът, който по душа се чувства великотърновец, Якоб Ван Бейлен, има огромна колекция от над 200 оригинални чипровски килими. Миналата година през юни в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” те бяха показани в изложбата „Багри, орнаменти, дизайн – 200 години българско килимарство“, а куратор на проявата беше д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.

Якоб Ван Бейлен живее в България от 2007 г. Той дошъл в страната ни за първи път през 1967 г., на път за Истанбул на автостоп. Българската природа, хората и най-вече живите традиции, му харесали толкова много, че пътешественикът не стигнал крайната дестинация на своето пътуване. След това Якоб идвал на почивка в България всяка година до 1984 г., и после отново в периода от 1993 г. до 2006 г., когато купил имот в Котел. Именно там започнал да събира килими, които постепенно заели цялата му къща. Най-старият образец е от около 1880 година.

През 2014 г. година Якоб се установил във Велико Търново.

Той популяризира българската народна песен и танц, самият пее български народни песни и танцува народни танци.

Въпреки че е завършил авиационна електроника, математика и философия, Якоб обича да се представя като фолклорист. През последните десет години е организирал повече от 30 концерта на групи и изпълнители от чужбина, които изучават и изпълняват български народни песни и танци.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *