Автори на нови книги получиха финансова подкрепа от Община Елена

Постоянната комисия по хуманитарни дейности към Общински съвет Елена одобри предложението на експертната комисия за оценка на проектите, участвали в тазгодишното издание на конкурса за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в общината. Той датира от седем години и досега община Елена е подпомогнала с над 35 000 лв. издаването на 24 книги от различни автори. Ежегодно от общинския бюджет се заделят по 5000 лв., като приоритетно се финансират проекти, тематично свързани с Елена и Еленския край, местни автори, както и млади творци на възраст от 14 до 29 години.
Александър Христов получава финансова помощ от 960 лв. за стихосбирката „До първата сянка“. Стиховете на 30-годишния поет, писател и литературовед са с висока художествена стойност. Роден е в гр. Елена, завършва Великотърновския университет, докторант, с награди от много литературни и поетически конкурси.
С подкрепа от конкурса талантливата млада писателка Магдалена Борисова издава четвърта книга. Позната напоследък най-вече като автор на детски пиеси, сега под перото й излиза романът „Тайната на кулата“, за който комисията одобри финансиране от 1000 лв. Много е писано за Часовниковата кула в Елена, но този път сюжетът е приключенски и по нетрадиционен начин популяризира културно-историческото наследство на възрожденския град.
С 2140 лв. се подпомага издаването на сборник с научни текстове „Петко Ю. Тодоров. 140 години от рождението на писателя. Нови изследвания“. Негов автор е преподавателят по нова българска литература във ВТУ проф. д-р Димитър Михайлов. Сборникът има висока научна стойност и предлага нови изследвания, свързани с личността на видния еленчанин.
Постоянната комисия удовлетвори искането за финансово подпомагане с 900 лв. на научното изследване на Екатерина Бендерева за Константин Рудановски и неговите приятели. Авторският труд е подкрепен с богат снимков материал, допълващ наличните и познати факти за ген. Рудановски – значима личност от историята на Елена по време на Освободителната война, основател на село Константин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!