Автори на нови книги получиха финансова подкрепа от Община Елена

0

Постоянната комисия по хуманитарни дейности към Общински съвет Елена одобри предложението на експертната комисия за оценка на проектите, участвали в тазгодишното издание на конкурса за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението в общината. Той датира от седем години и досега община Елена е подпомогнала с над 35 000 лв. издаването на 24 книги от различни автори. Ежегодно от общинския бюджет се заделят по 5000 лв., като приоритетно се финансират проекти, тематично свързани с Елена и Еленския край, местни автори, както и млади творци на възраст от 14 до 29 години.
Александър Христов получава финансова помощ от 960 лв. за стихосбирката „До първата сянка“. Стиховете на 30-годишния поет, писател и литературовед са с висока художествена стойност. Роден е в гр. Елена, завършва Великотърновския университет, докторант, с награди от много литературни и поетически конкурси.
С подкрепа от конкурса талантливата млада писателка Магдалена Борисова издава четвърта книга. Позната напоследък най-вече като автор на детски пиеси, сега под перото й излиза романът „Тайната на кулата“, за който комисията одобри финансиране от 1000 лв. Много е писано за Часовниковата кула в Елена, но този път сюжетът е приключенски и по нетрадиционен начин популяризира културно-историческото наследство на възрожденския град.
С 2140 лв. се подпомага издаването на сборник с научни текстове „Петко Ю. Тодоров. 140 години от рождението на писателя. Нови изследвания“. Негов автор е преподавателят по нова българска литература във ВТУ проф. д-р Димитър Михайлов. Сборникът има висока научна стойност и предлага нови изследвания, свързани с личността на видния еленчанин.
Постоянната комисия удовлетвори искането за финансово подпомагане с 900 лв. на научното изследване на Екатерина Бендерева за Константин Рудановски и неговите приятели. Авторският труд е подкрепен с богат снимков материал, допълващ наличните и познати факти за ген. Рудановски – значима личност от историята на Елена по време на Освободителната война, основател на село Константин.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *