Да си спомним за великата Елена Стефанова (снимки)

Днес е рожденият ден на великата българска актриса на 20 век – Елена Стефанова. Спомени и снимки за нея публикува актьорът от МДТ „Константин Кисимов“ Иван Митев, който любезно предостави възможността на „Болярски новини“ да ги сподели.
Елена Стефанова: „Човек се ражда и тръгва по големия път на живота, който е за всички живи същества. И краят е един за всички. Тръгваш и вървиш към смъртта. Разстоянията, които се изминават, са различни за различните хора, затова някои си отиват по-рано, други по-късно, но краят е един и същ. И щом е така, защо трябва да има омраза, алчност, грозота в живота? Животът е толкова кратък!”
Родена е на 4 август 1916 г. във Варна. . Баща й загива по време на Първата световна война, 40 дни след нейното раждане. Още не завършила своето образование, към 1929-1930 г. Елена Стефанова участвува като любителка във Варненския драматичен театър. После следва театър „Одеон“ в София.
Из спомените на Алеко Живков, актьор и гл. счетоводител на Великотърновския театър: „Често ходехме със свои колеги от читалищния театър в София, за да гледаме представления и да каним гастролни артисти. Бяхме възхитени особено от една млада актриса Елена Цветкова: „Матова, тъмноока, с величествена осанка, привлекателна, тя блестеше на сцената, окото на зрителя не се отделяше от нея. Всички се отнасяха към нея като към своя любимка, аплодираха я с викове БИС.”
За първи път Елена Цветкова-Стефанова играе в Търновския театър през април 1938 г. „Читалищният театър „Надежда” представи за гражданството няколко пъти духовитата комедия „Дружество за защита на мъжете” с участието на софийската актриса Елена Цветкова /Стефанова/.
Може би там е началото на онази голяма любов към фармацевта Йордан Стефанов, към Търново и търновската театрална публика, която ще доведе тази голяма българска актриса в града ни и ще я превърне в нашата театрална легенда, в символ на бъдещият Търновски драматичен театър.
В началото на 40-те години живее в Търново и отново играе в Търновския читалищен театър „Надежда”. През 1946–1947 актрисата е поканена да подкрепи състава с авторитета и професионализма си. От 1953 г. Елена Стефанова става водещата актриса на новия Професионален Драматичен театър в Търново. Тук тя създава цяла поредица от прекрасни роли. Издига професионализма на театъра до национално ниво. Превръща се в любимата актриса на поколения търновци. Повече от 30 години от своя живот посвещава на Велико Търново и неговата публика. Наградена е с орден „Червено знаме на труда“ — висока правителствена награда от времето на социализма.
На 22 март 1997 г. — празника на града, с решение на Общинския съвет, за високия професионализъм, талант и принос за създаване и развитие на Държавния Драматичен театър във Велико Търново, н.а. Елена Стефанова е обявена за почетен гражданин на града.
Последната й роля на Търновска сцена е ролята на Майка-България, в постановката на Николай Николаев „Третото българско царство и половина”. Тогава Елена Стефанова е на 90 години.
Елена Стефанова:„Велико Търново е сбъдната мечта за мен. Когато за пръв път го видях, бях толкова очарована от неговата красота и романтика, че в душата си помечтах да живея в този град. Тогава срещнах мъжа на моя живот, кореняк търновец, и останах завинаги във Велико Търново. Благодаря на Бога за това!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!