Луксозни вещи и оригинални снимки на един от първите кметове на Велико Търново Джорджо Момчев пази Регионалният исторически музей  

Луксозни вещи и оригинални снимки на един от първите кметове на Велико Търново се пазят в Регионалния исторически музей.

Джорджо Момчев е роден в Търново през 1846 г. Получава добро образование в родния град, а по-късно продължава обучението си в Париж. Занимава се с търговия и предприемачество. Притежава собствена парна мелница в родния град и в съдружие с брат си Николаки голям чифлик в село Раданово, Търновско.

Фабриката на Джорджо Момчев в в местността Дервент край Велико Търново

Той е сред основателите на читалище „Надежда” (1869 г.). Член на Търновския революционен комитет (от 1871 г.). Арестуван по време на Априлското въстание, успява да се спаси от затвора с голям откуп. Установява се в Цариград.

След Освобождението на България се включва в обществено-политическия живот. Участва като депутат в Първото Велико Народно събрание. Кмет е на Велико Търново в два мандата (1880 – 1881), (1894 – 1899).

Неговият житейски път приключва в Лозана (Швейцария) през 1903 г.

Семейна снимка на Джорджо Момчев

 

Цигаре, сребърна каничка, пунгии за съхранение на монети, принадлежали на Джорджо Момчев, са изложени в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тук могат да бъдат видяни и оригинални фотографии на известния търновец и неговото семейство, както и фабриката му в местността Дервент.

 

Изящно изработено цигаре от слонова кост и кехлибар с красива фигурална композиция, принадлежало на Джорджо Момчев. Отделните фигури са резбовани, шлифовани и полирани. Накрайникът е от кехлибар. Луксозната вещ е поставена в кафяв калъф, облечен в тъмночервено кадифе и бял сатен.

Сребърната каничка на Джорджо Момчев. Тя е с конична форма, украсена с врязани растителни орнаменти с позлата.

Ръчно изработени пунгии за съхранение на монети, собственост на Джорджо Момчев. Те имат формата на жълъди. Използвана е украса с малки стъклени мъниста, като са изписани инициалите на собственика „Ж” и „М”. 

 

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!