Пушек и дим над болярския град разтревожиха великотърновци, гори старото сметище на Шереметя

 

„Какво гори във Велико Търново?“ е въпросът, който провокира притеснението на десетки боляри в петъчната вечер, а социалните мрежи загряха от снимки и коментари за евентуален пожар. Хората споделяха фотографии с димящи кълба от пушек и гадаеха къде е бедствието. Според някой предположения източно от града е възникнал пожар, а част от фотографиите показват изглед от хълма „Света гора“ , над квартал „Картала“ и дори над село Малки чифлик. И трите локации впрочем са в съвсем различни посоки.

„Към 16.00 ч. имаше пожар след ул. „Гурково“, дори срещнах пожарна там“, предположи в една от групите търновец, а друг му контрира и категорично заяви, че има пожар на Жребчево. В дискусията обаче се включи и главният еколог на общинската администрация в старата столица Зорница Кънчева, която написа, че гори старото сметище.

Преди минути се появи и официален коментар от местната власт:

Пожар гори на старото сметище край село Шереметя. Четири екипа на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ се борят с пламъците, обхванали основно стари гуми. Операцията по гасене е под ръководството на опитния началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ – гл. инспектор Станко Лазов, на място е и зам-кметът проф. Георги Камарашев.
Огънят вече е овладян, локализиран е на територията на сметището и не е допуснато прехвърлянето му към близката гора. Горещото време и силният вятър са затрудняващ фактор.


Към мястото пътува и специализирана техника на фирма „Надежда“, за да бъде извършено запръстяване.
Няма опасност за жителите на селото, нито за имоти.
До края на годината старото сметище ще бъде рекултивирано.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!