Сложен и рядко срещан клиничен случай овладяха медици в болницата в Горна Оряховица

Със сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се сблъскал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Свети Иван Рилски“в Горна Оряховица. За щастие, тежкият медицински казус бил овладян бързо и решен чрез интервенция благополучно, разказа началникът на отделението гастроентерологът д-р Илко Костурков.

На 29 юли през нощта пациент от Велико Търново звъннал с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв в Спешна помощ. Рано сутринта пациентът бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където е установено желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в болницата пациентът бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.

„Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най- отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд“, разказа д-р Костурков, който за пръв път извършил подобна интервенция.“Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки, кръвоизливът бе успешно овладян.“

Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица, е било изчислено, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв.

След интервенцията и съответното лечение, пациентът бил стабилизиран и след няколко дни бил благополучно изписан от МБАЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!