Деца ще се учат на реакция при наводнение на специална площадка край Велико Търново

0

 

Площадка за превенция при наводнение бе изградена край Велико Търново. Обектът се намира в с. Балван, а там деца и младежи ще учат на практика как да реагират при бедствена ситуация.

Площадката е част от създадения преди няколко години Център за превенция и спорт, включващ също специално обособени зони за реакция против пожари, за приложно колоездене и правилно поведение на пътя, както и за оцеляване сред природата. Всички площадки са разположени непосредствено една до друга, което позволява комплексни занимания с групи от деца.

Новата придобивка бе открита по време на открит урок, а деца и младежи от Балван демонстрираха наученото по време на летните полицейски академии – също инициатива, провеждаща се от години в населените места от община Велико Търново. Откритият урок включваше също действия при гасене на пожар, спасяване на пострадал чрез алпийски способ, както и правилно управление на велосипед в градска среда.

Площадката за превенция при наводнение е създадена с финансиране от Община В. Търново, осигурено по програма „Местни инициативи“ и в рамките на партньорски проект за превенция, пътна и пожарна безопасност. Инициативата е на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Читалище „Нива 1898“, а подкрепа оказват Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Съюз на пивоварите в България. В рамките на проекта е обновена и разширена площадката за пътна безопасност, изградено е пространство за игра на тенис на маса, шах и табла, монтирана е и подвижна библиотека.

 

Сред гостите на открития урок бяха заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев и директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова. Събитието уважиха също представители на институции от региона, на ръководствата на Областна дирекция на МВР и на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и др. Връчени и бяха и благодарствени грамоти.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *