В община Свищов започват спешни действия за решаване на проблема с безводието

0

 

В Свищов се проведе спешна среща между кмета на Общината Генчо Генчев, началника на ВиК – Район Свищов Румен Линев, кмета на село Козловец Борис Велев и представители на общинското ръководство, с цел обсъждане на цялостната обстановка с безводието в населените места и проблемите с ВиК мрежата.

На срещата стана ясно, че към момента най-критично е положението в с. Козловец, но също така сериозни проблеми има и в селата Българско Сливово, Драгомирово, Овча могила и Морава. Една от основните причини за безводието са множеството аварии по старата и амортизирала ВиК мрежа, вследствие на което е и проблемът с водоснабдяването на населените места.

Бяха набелязани мерки за бързото справяне със ситуацията и последващите от нея проблеми.
Поеха се определени ангажименти от страна на ВиК оператора, кмета на с. Козловец и кмета на община Свищов, като изпълнението им се очаква да реши проблемът с водоподаването до края на следващата седмица. Това, което предстои да бъде свършено от поетите ангажименти в разговора е: вода до село Козловец да бъде доведена от резервен водоизточник от местността Ирма и да бъдат направени шахти, за които община Свищов ще задели 20 хил. лева. Очаква се чрез шахтите да се намалят атмосферите на подаваната водата в населеното място и съответно – авариите.

Кметът на Свищов сподели още, че от утре започва обследване на цялата водопроводна мрежа в село Българско Сливово, защото там има голяма загуба на вода в ниските зони, което възпрепятства стигането ѝ до високите части на населеното място. Той уточни, че вилната зона в местността Ненова шатра може да се наложи да остане без вода, за да може да се захрани с вода Българско Сливово.

„Няма как едно цяло село да остане без вода, заради няколко вили.“, категоричен бе той.
Генчо Генчев прикани жителите на Общината да проявят разбиране относно създалата се ситуация и подчерта, че общинското ръководство полага изключително големи усилия и се ангажира постоянно да търси начини за решаване на проблемите с безводието. Кметът допълни, че още в края на миналата седмица се уведомени всички необходими органи за проблема в Свищовските села и потвърди, че за съжаление, при задълбочаване на кризата, ще се наложи въвеждането на режимно водоподаване в населените места.

Той изказа своето задоволство от разбирането и добрата работа с ВиК Йовковци – Велико Търново и изрази надежда новият държавен воден холдинг да започне в най-скоро време да функционира, за да се решат проблемите в община Свищов, тъй като инвестициите във ВиК инфраструктура ще бъдат една от основните задачи на холдинга.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *