Елена Чамуркова е финалист в престижен конкурс за социално ангажирано изкуство

0

М. Милчева

Великотърновската писателка, журналистка и общинска съветничка Елена Чамуркова е финалист в престижен конкурс за социално ангажирано изкуство. Нейни четири разказа са номинирани за награда в конкурса „Граждански будилник”, организиран от Български център за нестопанско право.

Инициативата се провежда за трета поредна година и привлича все повече участници. 114 автори с 226 социално ангажирани творби влизат в надпреварата тази година.

Темата на конкурса е провокирана от наложените мерки за борба с COVID-19, ситуацията на извънредност и принудителна социална изолация, които създадоха усещане за ограничаване на гражданските ни свободи, нарастващи страхове и безпомощност. В същото време се родиха и забележителни примери за солидарност между хората, стремеж за общи действия в подкрепа на нуждаещите се и нови форми за изразяване на съпричастност и гражданска позиция. Предизвикателството е творци от различни сфери на изкуството да предадат послания за значимостта на гражданските ни права и свободи по време на тази трудна ситуация, посочват организаторите на проявата.

Категориите в конкурса са  „Фотография”, „Илюстрация” и „Текст”, като последната включва  есета, текстове с поезия, проза, както и публицистични текстове с максимална дължина до 1500 думи.

Това беше предизвикателство за мен, защото не съм писала разкази до сега, казва Елена, която е редактор в „Болярски новини” и е автор на бестселърите „Обществена поръчка” и „Изнудвачът”.

„Агресия“, „Асансьор за Ники“, „Цензура“ и „Добрите думи“ са нейните авторски творби, които е представила за оценка на журито, като и четирите са достигнали до финала. Някои от разказите са по действителни случки от времето на изолацията заради коноравируса във Велико Търново и региона, други стъпват на художествена интерпретация за трудната ситуация, пред която бяхме изправени като общество.

Едно от нещата, които ме провокираха да се включа в този конкурс е, че трябваше да засегнем темата за солидарността между хората и силата на сдружаването в името на обществено значими каузи по време на извънредното положение. Също и как изразявахме и изисквахме да бъде чута гражданската ни позиция по актуални социални теми и проблеми в ситуация на криза, посочва авторката.

Журито, което е оценявало текстовете, е в състав Марин Бодаков, Зарина Василева и Стефан Иванов.

Церемонията по награждаването на победителите в отделните категории  ще се проведе на 28 септември в София.

Български център за нестопанско право подкрепя будните и социално ангажирани творци за трета поредна година, като провежда конкурса „Граждански будилник”. Чрез него се насърчават и отличават млади артисти, разказващи за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *