Инициативата „Забавни съботи в Етнографския музей – Долна Оряховица“ очаква своите посетители от 15 август до 4 септември

0

 

 

„Забавни съботи в Етнографски музей – Долна Оряховица“ е най-новата инициатива на Историческия музей в Горна Оряховица по програмата „Семейни съботи“. Тя се реализира с подкрепата на кмета на Долна Оряховица Йордан Байчев и ще протече четири поредни съботи – от 15 август до 4 септември. Проявата е насочена предимно към любознателните деца и ученици от общината, но и към техните родители. Посетителите на Етнографския музей в Долна Оряховица ще научат вълнуващи факти от миналото време и ще видят артефакти от историята на градчето. Организаторите обещават, че всеки посетител ще се почувства уютно – като в българска народна приказка – в китното дворче и шарената бабина къща, пълна с непознати предмети от делниците и празниците на някогашните хора.

„Както се полага на една етнографска експозиция, тук има „за всекиго по нещо”. Затова ви предлагаме заедно да сътворим една изложба „Нашият музей през вашия поглед” – на специално подготвени табла да подредим рисунките, на които ще изобразите онова, което най-много ви е впечатлило, докато сте ни на гости. Тази изложба ще остане и като приключат съботните ни срещи, а ние с радост ще я показваме на всичките си посетители! Освен всичко това сме подготвили и интересни игри и занимания, свързани с историята, старите занаяти, вярвания и обичаи. Посетителите ще се докоснат, буквално и емоционално, до древни човешки знания и умения, участвайки в специални творчески ателиета, посветени на средновековните оръжия и бойни тактики, на празничните и обредните хлябове, на изработването на совалкова дантела и шевици, на грънчарския занаят. Входната такса от 2,00 лв. за семейство ще даде всекиму възможност да участва в работните ателиета, да се включи в игрите и да разглежда музейните експозиции. От 15 август до 5 септември, 2020 г., всяка събота от 10 до 16 ч., ние – музейните уредници и вие – нашите нови приятели, заедно ще се впускаме във вълнуващи и разнообразни музейни приключения. Така не само ще опознаваме, но и ще творим история заедно! Разбира се, ще се съобразим с противоепидемичните мерки“, анонсират от Историческия музей.

За първата среща на 15 август е подготвена и изненада. Посетителите на Етнографския музей ще се срещнат и с един интересен човек, който има разнообразни исторически знания и умения. Казва се Йордан Карастоянов и е добър приятел и съмишленик на Исторически музей – Горна Оряховица. Вече няколко години той демонстрира пред много деца, техните родители и близки, красиво изписване на старите букви (калиграфия), на собственоръчно подвързване на книги, на изработване на разни действащи макети на стари оръжия и съоръжения.

„Специално за посетителите той ще представи старите средновековни оръжия – лъкове, балисти и др., ще даде в ръцете ви техни действащи малки макети и ще имате възможност да играете с тях – не на компютър, а истински. За малко ще бъдете „средновековни войни”. Затова сме нарекли играта „Нападатели и отбранители”, обясняват още авторите на идеята.

Проявата ще се състои от 10.00 до 16.00 ч. тази събота, а семейният билет е едва 2,00 лв., независимо от броя на хората и тяхната възраст. Условието е всички да са от едно семейство и непременно да са доведени от дете!

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *